WannaCry a lovit dur China

WannaCry a lovit dur China

FOTO Arhivă

Instituţii guvernamentale şi întreprinderi din Asia au semnalat astăzi perturbări din cauza virusului WannaCry, care riscă să se răspândească în lume pe măsură ce angajaţii se întorc la serviciu după weekend şi îşi deschid computerele, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernele, companiile şi experţii în IT iau în calcul pentru astăzi o posibilă agravare a atacului cibernetic din cauza căruia 200.000 de calculatoare din 150 de ţări - conform estimărilor - au fost blocate în weekend. WannaCry, un virus de răscumpărare, a reuşit să profite de o breşă în sistemele de operare Windows şi să se infiltreze în e-mailuri. Virusul a vizat mai ales instituţii guvernamentale, uzine, spitale, şcoli şi societăţi comerciale.

Cea mai afectată ţară din Asia a fost China, publicaţia online China Daily scriind chiar despre infectarea a peste 200.000 de computere.

Compania de servicii IT Qihoo 360 a anunţat că WannaCry s-a răpândit extrem de rapid în reţelele instituţiilor academice, peste 4.000 de universităţi şi instituţii de cercetare fiind afectate în China.

De asemenea, gigantul energetic PetroChina a anunţat luni că sistemele de plăţi online din benzinăriile sale au căzut, dar problema a fost redresată în mare parte.

Poliţia rutieră chineză a fost de asemenea vizată de virusul de răscumpărare.

Experţii au dat puţine detalii despre daunele produse de virus, în timp ce Executivul chinez a menţionat că are puţine informaţii despre situaţie.

Pe de altă parte, bursa din Hong Kong funcţionează normal, în timp ce Japonia şi Coreea de Sud au anunţat atacuri de mici dimensiuni. Cele mai afectate au fost compania Hitachi şi un spital din Japonia.

În India, Guvernul a anunţat că deţine informaţii doar despre câteva cazuri de atacuri cibernetice şi i-a sfătuit pe cei afectaţi să nu plătească răscumpărările cerute.

Taiwanul a scăpat de atac, întrucât instituţiile publice din acest stat sunt obligate să-şi actualizeze permanent sistemele de operare.

Guvernele din întreaga lume i-au avertizat pe utilizatorii de internet să aibă grijă la e-mailurile suspecte şi să-şi întărească securitatea computerelor.

Totodată, Microsoft a reactivat vineri o actualizare care permite repararea breşei ce a favorizat răspândirea virusului în reţele.

citeste totul despre: