Ultimul evreu din Afganistan se pregăteşte să plece. Povestea uluitoare a bărbatului eliberat cândva din închisoare de talibani doar ca să scape de gura lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zebulon Simentov, ultimul evreu din Afganistan FOTO Massoud Hossaini / AFP via Getty Images
Zebulon Simentov, ultimul evreu din Afganistan FOTO Massoud Hossaini / AFP via Getty Images

Timp de decenii, Zebulon Simentov a refuzat să părăsească Afganistanul. Născut în anii 1950, încăpăţânarea sa l-a făcut să treacă printr-o invazie sovietică, un război civil sângeros, domnia brutală a talibanilor şi ocupaţia forţelor conduse de Statele Unite. Acum, însă, retragerea NATO şi revenirea iminentă a talibanilor l-au convins pe Simentov că e momentul să-şi ia rămas bun de la această ţară.

„De ce să mai stau? Spun că sunt un necredincios”, a spus Simentov pentru AFP. „Sunt ultimul, singurul evreu din Afghnistan. Lucrurile se pot înrăutăţi pentru mine aici. Am decis că voi pleca în Israel dacă se întorc talibanii”, a adăugat acesta.

Întoarcerea talibanilor este un scenariu probabil, dată fiind retragerea Statelor Unite şi tratativele de pace duse de guvernul afgan cu talibanii.

Evreii au trăit în Afganistan pentru mai bine de 2,500 de ani, zeci de mii locuind în Herat, oraşul natal al lui Simentov, unde încă pot fi găsite patru sinagogi. Începând cu secolul al XIX-lea, însă, aceştia au început să plece treptat, un exod accelerat de conflictele care au măcinat statul afgan în ultimele decenii.

Soţia şi cele două fiice ale lui Simentov au plecat şi ele, locuind acum în Israel. Simentov a plecat cu la sfârşitul anilor 1990, dar n-a putut rezista mai mult de două luni în Israel şi s-a întors la Kabul, iar acum este convins că e ultimul evreu afgan din întreaga ţară. 

Când a ajuns din nou în Kabul, l-a găsit pe Iţhak Levi locuind în sinagoga din oraş. E puţin spus că cei doi bărbaţi nu s-au înţeles. Au început să se certe cu patimă, fiecare susţinând că este deţinătorul legitim al terenului pe care era construită sinagoga şi au ajuns să se mute în părţi diferite ale clădirii.

În 1998, Levi i-a scris ministrului taliban de Interne şi l-a acuzat pe Simentov că a furat relicve evreieşti din sinagogă. Simentov a răspuns prin a le spune talibanilor că Levi administra un bordel secret unde vindea alcool. În 2002, intervievat de The New York Times, Simentov spunea despre Levi: „Nu vorbesc cu el - şi-un câine a mai bun. Nu mă plâng aşa mult de talibani cât mă plâng de el”.

Talibanii n-au apreciat certurile şi i-au aruncat în închisoare, dar nu i-au ţinut prea mult. Chiar şi pentru războincii lipsiţi de prea multă milă care administrau închisorile talibane, cei doi au fost o provocare. I-au eliberat până la urmă după ce s-au săturat de cât de mult se certau între ei în închisoare. Levi a murit în 2005.

Simentov îşi aminteşte acum perioadă de dinainte de invazia sovietică cu plăcere, considerând-o cea mai bună perioadă din istoria Afganistanului.

„Toate religiile aveau libertatea deplină pe vremea aceea”, spune Simentov, care rememorează cu neplăcere evenimentele care au avut loc de atunci, mai ales domnia talibanilor între 1996 şi 2011.

„Talibanii m-au aruncat în puşcărie de patru ori”, spune acesta. „Au zis că aici e emirat islamic şi evreii n-au ce căuta. Dar am rezistat. Am reprezentat cu mândrie religia lui Moise”, a adăugat acesta.

Spune că în 2001, când talibanii au fost înlăturaţi, era convins că Afganistanul va prospera. „Credeam că europenii şi americani vor repara ţara asta, dar nu s-a întâmplat aşa ceva”, spune Simentov. „Mi-am pierdut credinţa în Afganistan. Nu mai e de trăit aici”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite