Tinerii rataţi ai Chinei îşi găsesc scăparea în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima poveste de succes din China este cea a îmbogăţirii unui tânăr, pe nume Mei Aicai. Un absolvent de liceu, din clasa de mijloc, care n-a reuşit să ia examenul la facultate, Mei este acum afacerist, proprietar al unui teren de aproape un pogon, locuieşte într-o casă cu etaj şi este căsătorit cu o fată de 18 ani, cu alură de fotomodel (după cum spune internetul). Mei a avut tot ce şi-a dorit după ce a părăsit China şi a ajuns în Ucraina.

Povestea lui Mei Aicai, care a reuşit să ducă un trai decent în Ucraina, în China fiind doar un alt ratat, a devenit virală pe reţelele de socializare din China. Pentru chinezi, morala poveştii de succes a lui Mei este foarte clară: oricine duce lipsă de relaţii, de educaţie superioară sau de un cont măreţ din bancă, va descoperi că viaţa îi va fi mult mai uşoară în Kiev, şi nu în Shanghai, scrie „Bloomberg“.

„Diaosi“ – tânăr chinez ratat

Este greu de imaginat ce s-ar fi întâmplat cu Mei, având în vedere trecutul său modest şi educaţia limitată, dacă ar fi rămas în China. Confruntaţi cu o economie stagnantă, cu preţuri de apartamente în creştere, cu o inegalitate din ce în ce mai mare a salariilor şi cu o piaţă a locurilor de muncă din ce în ce mai dură, milioane de tineri chinezi se văd blocaţi pe scara succesului.

Acest sentiment de eşec în rândul tinerilor se numeşte „diaosi“. Termenul se traduce, în mod obişnuit, prin „ratat“ (deşi traducerea sa literară este o referinţă vulgară la o parte anatomică a bărbatului) şi este folosit pentru a descrie tinerii bărbaţi, şomeri şi obsedaţi de internet.

Însă, în ultimii cinci ani, „diaosi“ a scăpat de implicaţiile negative, transformându-se într-un fel de identitate a tuturor celor care vor să se distanţeze de banii Chinei şi de cultura sa obsedată de statutul social.

Pentru unii chinezi, această separare de cultura materialistă şi academică a ţării are loc în mod voluntar. Însă pentru cei asemănători lui Mei, distanţarea nu este o alegere. Pentru ei, identitatea diaosi este o expresie a circumstanţelor economice limitate cu care se confruntă.

Raportul privind condiţiile de trai ale „diaosi“

Atunci când Centrul de Cercetare în Marketing şi Media de la Universitatea din Peking, instituţia academică de top a Chinei, a dat publicităţii un sondaj efectuat la scară largă privind clasa muncitoare din China, i-a dat titlul potrivit de „Raportul pe 2013 privind condiţiile de trai ale diaosi“. 62% din cei 213.795 de subiecţi ai sondajului s-au identificat drept diaosi - rataţi.

Bărbaţii aveau o medie de vârstă între 21 şi 25 de ani, iar femeile între 26 şi 30 de ani (deşi „diaosi“ se aplică, în mod obişnuit, mai mult bărbaţilor). Venitul lor mediu era de 471 de dolari pe lună (prin comparaţie, venitul mediu pentru Beijing, în 2013, era de 936 de dolari). În general, ei nu-şi pot permite propriile case, parţial pentru că 71% din ei dau bani părinţilor (aproximativ 173 de dolari pe lună, sau o treime din venitul lor).

Consecinţele traiului acestor tineri sunt devastatoare, mai ales în cazul bărbaţilor, care, potrivit culturii, ar trebui să aibă propria locuinţă, înainte de a se căsători. Poate cea mai puţin surprinzătoare descoperire a sondajului Universităţii din Peking este că jumătate din cei care s-au autoidentificat ca diaosi sunt singuri, iar 72% din ei spun că sunt nefericiţi.

Povestea lui Mei Aicai în Ucraina

Succesul din Ucraina al lui Mei Aicai a apărut prima dată în presa chineză pe 8 decembrie şi a fost caracterizat imediat ca un „contraatac al diaosi-lor“. Mei a fost lăudat pentru că a scăpat de soarta rataţilor, alegând să locuiască într-un loc unde talentele naturale nu sunt înnăbuşite de cultura academică a Chinei (şi obsesia ei cu testarea) şi de aşteptările că ar fi trebuit să aibă relaţii potrivite pentru a avea succes (dar şi de corupţia care se asociază de regulă cu aceste relaţii).

Într-un interviu oferit unei agenţii de ştiri, Mei a sugerat şi că ţara lui de baştină este în dezavantaj cu Ucraina, nu doar din punct de vedere economic, dar şi cultural. Mei a accentuat faptul că ucrainencele, spre deosebire de chinezoaice, se căsătoresc din dragoste, şi nu pentru bani. Acest comentariu discriminator şi-a avut ecoul zile întregi pe reţelele de socializare în rândul tinerilor diaosi frustraţi de relaţiile amoroase din China conduse doar de idei materialiste.

Diaosi nu sunt organizaţi într-un partid politic şi nu reprezintă o mişcare socială organizată. Însă ei sunt reprezentativi pentru aşteptările mici pe care le au tinerii chinezi, pe măsură ce ţara lor intră într-o încetinire economică şi o inegalitate a veniturilor din ce în ce mai rigidă. Dacă Guvernul Chinei speră într-adevăr să restaureze economia, trebuie să găsească un mod de a se asigura că tinerii rataţi nu se mai simt aşa, conchide „Bloomberg“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite