Shinzo Abe, primit solemn la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul nipon Shinzo Abe a fost primit solemn vineri, la Beijing, unde a trecut în revistă trupele în Piaţa Tiananmen şi s-a întâlnit cu omologul său chinez Li Keqiang la Palatul Poporului. Această vizită, prima din 2011 al unui şef al Guvernului japonez în China, apropie cele două puteri asiatice într-un context marcat de războiul comercial declanşat de preşedintele american Donald Trump, comentează AFP.

Vizita lui Abe la Beijing se înscrie într-un lung proces de reconciliere între Japonia şi China, ultima dispută dintre cele două ţări fiind legată de decizia Guvernului nipon de a naţionaliza un arhipelag din Marea Chinei de Est. Această decizie a declanşat manifestaţii anti-japoneze în China şi a înrăutăţit relaţiile dintre cele două părţi. Un timid dezgheţ a început în 2014. Însă procesul de reconciliere sino-nipon a fost grăbit de măsurile comerciale ale lui Trump, care a impus tarife vamale la mărfuri importate în Statele Unite din China şi a luat la ţintă exporturile nipone.

Abe este însoţit la Beijing de o delegaţie de 500 de oameni de afaceri şi directori de companii. Scopul lor este de a-şi creşte prezenţa pe piaţa chineză, care la rândul ei are nevoie de tehnologie niponă, notează AFP.

„Deşi Statele Unite sunt un factor destul de influent în relaţiile sino-japoneze, efectul este limitat“, comentează publicaţia naţionalistă chineză Global Times.

Înainte de întrevederea oficială de vineri, Abe şi Li s-au văzut joi seara la o recepţie organizată cu prilejul aniversării a 40 de ani de la semnarea Tratatului de pace şi prietenie dintre ţările lor.

Li Keqiang a îndemnat cele două părţi să „promoveze împreună pacea la nivel regional“ şi să „protejeze multilateralismul şi libera întreprindere“, potrivit televiziunii de stat CCTV.

„Japonia şi China joacă un rol de neînlocuit în dezvoltarea economică a Asiei şi a lumii“, a subliniat la rândul său Shinzo Abe, citat de CCTV.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite