Pokemon Go, interzis în Arabia Saudită. Ce îi deranjează pe clericii saudiţi la „monstruleţii“ din popularul joc pentru smartphone
0
Cel mai important organism religios din Arabia Saudită a republicat o fatwa din 2001 care interzice jocurile Pokemon, în contextul în care Pokemon Go, jocul de realitate augmentată lansat la începutul acestei luni, face senzaţie în lume şi se răspândeşte în Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Comitetul permanent pentru cercetare şi fatwe din Arabia Saudită a anunţat pe site-ul său că a emis din nou un decret privind jocurile Pokemon după ce „a primit numeroase întrebări“ din partea publicului pe această temă.
Fatwa care recomanda interzicerea jocurilor Pokemon fusese impusă în 2001 de către muftiul regatului, care le asimilase jocurilor de noroc interzise de islam, notează AFP, potrivit Agerpres.
Muftiul, cea mai înaltă autoritate religioasă din Arabia Saudită, s-a arătat deranjat de felul în care sunt concepute personajele jocului, susţinând că se bazează pe teoria darwinistă a evoluţiei speciilor prin selecţie naturală, respinsă de asemenea de islam.
Potrivit „The Independent“, unul dintre simbolurile care i-a pus pe jar pe clericii saudiţi este „Steaua cu 6 colţuri“, simbol al statului Israel. De asemenea, în joc apar triunghiuri, asociate cu masoneria, dar şi cruci, care reprezintă creştinismul.
Pasiunea pentru acest joc este foarte periculoasă, pentru că poate duce la dependenţă de tehnologie, oamenii neglijând astfel rugăciunile, mai declară clericii musulmani, potrivit cotidianului britanic.
Deşi nu a fost încă lansat oficial în Orientul Mijlociu, Pokemon Go este descărcat ilegal şi se bucură deja de o popularitate uriaşă în această regiune. De acest motiv, şi autorităţile din Kuweit şi Egipt au început să fie îngrijorate.

FOTO Twitter @haaretzcom
Pokemon Go, prima incursiune a companiei japoneze Nintendo în domeniul jocurilor destinate dispozitivelor mobile, a generat o veritabilă frenezie pe plan mondial în rândul posesorilor de tablete şi telefoane mobile inteligente, bucurându-se, la doar câteva zile după lansare, de un succes fenomenal.
Jocul poate fi descărcat gratuit pe dispozitivele mobile care funcţionează cu sistemele de operare Android şi iOS. Pokemon Go, care combină franciza veche de 20 de ani cu realitatea augmentată, permite jucătorilor să se plimbe în vecinătăţi cunoscute în viaţa reală, căutând în acelaşi timp personaje din jocul „Pokémon“, pe ecranele smartphone-urilor, precizează news.ro.
Potrivit site-ului vox.com, jocul „Pokémon Go“ utilizează GPS-ul şi ora afişată de telefonul mobil pentru a detecta locul şi momentul în care utilizatorii se află în joc şi generează personaje din „Pokemon“ care „apar“ în jurul utilizatorilor (pe ecranul telefonului mobil), pentru ca aceştia să încerce să îi prindă.
Pe măsură ce utilizatorul se mişcă, mai multe tipuri de „Pokémoni“ apar în jurul lui, în funcţie de locul şi momentul în care acesta se află. Jocul îi încurajează pe utilizatori să se deplaseze şi să călătorească în lumea reală pentru a prinde „Pokemonii“ din joc. Aceasta combinaţie dintre un joc şi lumea reală cu care interacţionează este cunoscută sub numele de „realitate augmentată“.
În apropierea unui Pokémon, telefonul mobil primeşte o notificare şi camera foto a acestuia se declanşează, făcând să apară un „monstru“ în cadrul imaginii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a-şi fotografia „captura“ acolo unde a găsit-o.
Jocul „Pokémon Go“ se desfăşoară într-un univers populat cu creaturi exotice şi puternice - acestea pot să semene cu şobolani, şerpi, dragoni, dinozauri, păsări, ouă, copaci şi chiar săbii. În acel univers, oamenii, denumiţi „antrenori“, călătoresc în jurul globului pentru a îmblânzi acele creaturi şi, într-o manieră care generează întrebări etice, le folosesc punându-le să lupte unele împotriva celorlalte.
Lansat pe 6 iulie în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, jocul „Pokémon Go“ a atras într-o singură zi mai mulţi utilizatori în Statele Unite decât reţeaua de socializare Tinder pe dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android. Totodată, rata zilnică a utilizatorilor activi este aproape egală cu cea a reţelei de socializare Twitter. Jocul este utilizat în medie 43 de minute pe zi, mai mult decât WhatsApp sau Instagram.