Omul care ştie cum gândesc nord-coreenii dezvăluie ce vrea, de fapt, regimul de la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Namkung (stânga), alături de fostul diplomat american Bill Richardson (centru) şi Kim Myong-gil, fostul ambasador adjunct nord-coreean la Naţiunile Unite FOTO AFP
Namkung (stânga), alături de fostul diplomat american Bill Richardson (centru) şi Kim Myong-gil, fostul ambasador adjunct nord-coreean la Naţiunile Unite FOTO AFP

Kun „Tony“ Namkung a fost descris recent de publicaţia americană Christian Science Monitor, organizaţie internaţională de ştiri, drept un „coreeano-american misterios“, care, din spatele scenei, joacă un rol care ar putea fi mai semnificativ decât cel al actorilor cunoscuţi, potrivit „NK News“

Şi, într-adevăr, Namkung, un negociator care îi sfătuieşte pe delegaţii americani în probleme ce ţin de Coreea de Nord şi cunoscut drept confidentul fostului guvernator din statul american New Mexico, Bill Richardson, a fost protagonistul unor episoade dramatice, printre care şi acela în care şi-a oferit ajutorul pentru eliberarea unor jurnaliste închise de autorităţile nord-coreene în 2009, pentru „intrare ilegală în ţară“.

În luna ianuarie, Namkung i-a însoţit la Phenian pe Richardson şi pe şeful Google, Eric Schmidt, într-o „călătorie privată, umanitară“.

În timpul petrecut în Coreea de Nord, delegaţia americană a făcut presiuni asupra regimului ca oamenii de rând din Coreea de Nord să aibă acces la internet şi a încercat să negocieze eliberarea lui Kenneth Bae, un  ghid turistic american cu origini coreene, care este în închis pentru „infracţiuni împotriva statului“.

„Nu cred că acesta a fost reţinut din motive religioase. Nu ştiu ce a făcut, dar nu cred că are ceva de-a face cu distribuirea Bibliilor. Eu pot face numai o speculaţie personală pe marginea subiectului, dar am auzit că există două acuzaţii împotriva acestui om“, a declarat Namkung.

„Una dintre ele face referire la un complot pentru răsturnarea regimului nord-coreean, iar a doua acuzaţie este că el plănuia asasinarea conducerii, fără a se preciza pe cine anume“, a explicat Namkung, adăugând că este convins că „ei se vor folosi de Bae pentru a aduce Statele Unite la discuţii“.

Implicare versus sancţiuni

Namkung crede că Phenianul va îmbrăţişa o cale a angajamentului şi speră ca şi Statele Unite şi celelalte părţi implicate să identifice noi metode de relaţionare.

„Numai aplicarea de sancţiuni nu va duce la obţinerea rezultatelor dorite, pentru că oamenii nu înţeleg mentalitatea Coreei de Nord. Cel mai grăitor exemplu îl reprezintă oamenii care au murit în timpul foametei din anii 1990. Populaţia loială regimului ar prefera să moară decât să se supună voinţei puterilor externe, care încearcă să-şi impună condiţiile în ţara comunistă. Aşadar, „câteva sancţiuni nu vor duce la rezultatul sperat“, a precizat Namkung.

El a mai dat şi alte exemple care să argumenteze de ce sancţiunile nu sunt eficiente.

În acest sens, a făcut referire la graniţa extrem de lungă cu China, care, pentru că este destul de greu de păzit, le permite oamenilor cu uşurinţă să o treacă. Astfel se explică de ce în prezent două milioane de nord-coreeni locuiesc în prezent în provincii chineze. Oamenii sunt de părere că e firesc ca aceste graniţe să fie trecute şi, cu cât mai severe vor fi sancţiunile, cu atât oamenii vor fi mai motivaţi să se refugieze în China.

namkung 2

FOTO AFP

Presa occidentală la Phenian

În ianuarie 2012, Associated Press a deschis un sediu în Phenian, devenind prima agenţie occidentală de ştiri cu o prezenţă permanentă în Coreea de Nord.  Mulţi au aplaudat iniţiativa AP,  dar unii sunt de părere că agenţia îşi compromite acurateţea reportajelor, pentru a nu ieşi din graţiile regimului.

Cât despre situaţia tensionată dintre Phenian, SUA şi Japonia, Namkung este de părere că cele trei puteri se vor întoarce la masa negocierilor, deşi nu este prea convins că de data asta va fi diferită situaţia.  „Nord-coreenii trebuie să renunţe la ameninţări şi să nu mai încerce să-i sperie pe ceilalţi pentru a-i face să vină la discuţii, aşa cum au făcut-o până acum.

„Noi, şi aici mă refer la SUA, Japonia şi la Coreea de Sud, trebuie să privim Coreea de Nord ca pe o societate care nu se dă uşor bătută,  cu un sistem ideologic rigid, care nu va fi eliminat prea curând şi care nu mai poate fi controlată de China. Coreea de Nord se va întoarce la masa negocierilor mai repede decât ne aşteptăm, dar întrebarea este dacă vor avea o abordarea diferită“, a expllicat Namkung.

Ce vrea Phenianul

Una dintre dilemele cu care se confruntă analiştii occidentali vizează lipsa unui obiectiv clar din partea Coreei de Nord.

„De mai bine de 20 de ani, Coreea de Nord a încercat să obţină un tratat de pace şi să ajungă la nişte relaţii normale cu SUA, Japonia şi Coreea de Sud, principalii adversari ai Phenianului. În funcţie de context, se vor baza când pe Rusia, când pe China, când pe SUA, în încercarea de a-şi păstra independenţa. Nimic nu este mai important pentru ei decât supravieţuirea rasei nord-coreene, păstrarea identităţii“, spune Namkung.

SUA nu au înţeles mentalitatea Coreei de Nord şi au crezut dintotdeauna că aceasta este o altă modalitate de a obţine sprijin economic sau de a câştiga timp pentru a construi un arsenal nuclear, pentru a deveni o ameninţare şi mai mare la adresa întregii lumi.  SUA, Coreea de Sud şi Japonia sunt ţări cărora le pasă mai mult de armele nucleare şi de  rachetele balistice ale Coreei de Nord, concentrându-se pe modalităţi de a dezarma regimul de la Phenian.

Soluţia constă în înlăturarea aşa-numiţilor experţi nord-coreeni, propune Namkung. „Ei nu ştiu nimic despre moravuri sociale, crede el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite