Leung Chun-ying - conducătorul neiubit al Hong Kongului, considerat „lacheul“ Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lup“ şiret, erou al luptei de clasă sau loialist al Beijingului, se întreabă jurnaliştii CNN despre Leung Chun-ying, liderul Hong Kong-ului. Până când a preluat funcţia de lider executiv al fostei colonii britanice, Leung a fost relativ necunoscut. În schimb, a intrat în atenţia lumii întregi şi din cauză că demisia lui a devenit un strigăt al poporului în evenimentele ultimei săptămâni.

Susţinătorii spun despre C.Y. Leung că va îmbunătăţi multe pentru oamenii obişnuiţi dintr-un oraş care are una dintre cele mai mari diferenţe între clasele sociale. „A vrut să se prezinte ca pe un om din popor, fără legături cu bogaţii, însă oamenii au fost teribil de dezamăgiţi de el“, explică Joseph Cheng, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Hong Kong.

Eşecul lui Leung de a aduce progresul care a fost promis oraşului în acordul de predare Chinei din 1997 l-a poziţionat printre cei mai urâţi lideri, scoţând zeci de mii de oameni în stradă.

Lacheul Beijingului

Una dintre poreclele lui Leung este „689“, o referire sarcastică la numărul de voturi pe care le-a obţinut din partea comisiei de alegeri formate din 1.200 de oameni, din care face parte, în special, elita pro-Beijing. Iar Leung, analist şi consultant în imobiliare şi fiul unui poliţist, a făcut prea puţine pentru a scăpa de imaginea sa de lacheu al Beijingului, notează CNN.

La o zi după ce a fost ales şef executiv, Leung a făcut o vizită biroului de legătură cu centrul, sediul din Hong Kong al guvernării chineze. El a fost primul lider care şi-a ţinut discursul inaugural în mandarină, şi nu în cantoneză care este vorbită de majoritatea fostei colonii britanice.

Comunică zilnic cu Beijingul. Leung este foarte obedient“, spune şi Willy Lam, profesor asistent la Universitatea din Hong Kong.

În ciuda acestui fapt, Leung nu a fost prima alegere pentru şefia executivă a regiunii. Primul favorit a fost Henry Tang, un fost secretar financiar cunoscut în special pentru producţia de vin roşu. 

Însă, dezvăluirile despre Tang potrivit cărora casa sa ar avea o pivniţă imensă pentru care nu a primit aprobare de construcţie – un fel de palat subteran, l-au scos din cursa electorală. Totuşi, mai târziu s-a aflat şi că locuinţa lui Leung, aflată în cartierul exclusivist Peak, avea o construcţie ilegală.

Leung şi-a declarat neştiinţa, însă acest lucru l-a făcut să scadă în topul încrederii oraşului şi l-a ajutat să-şi capete o nouă poreclă: „lupul“. Porecla în cantoneză seamănă cu numele său, dar mai sugerează şi un polician şiret. Popularitatea sa a scăzut mult din 2012, iar o jucărie de pluş făcută de Ikea s-a vândut foarte bine în oraş, devenind un fel de simbol al protestelor, pe lângă o reprezentare gigant a capului lui Leung, cu tot cu colţi de vampir.

Demonstrantii tin o reprezentare a lui Leung Chun-ying

Personaj negativ

Şi cu toate astea, Harry Harrison, caricaturist la South China Morning Post, principala publicaţie de limbă engleză din Hong Kong, spune că Leung este un personaj greu de creionat. „C.Y., în ciuda aparenţei sale de personaj negativ, nu s-a dovedit a fi foarte desenabil. Mi-a fost greu să-l implic în caricaturi“, spune Harrison pentru CNN. Acele caricaturi care chiar îl au în centru pe Leung, îl reprezintă de obicei stând la birou, având în spate o poză cu un urs panda violent (care reprezintă China).

Motivul este, explică Harrison, că Leung nu prea iese în public. Nesiguranţa sa în faţa cetăţenilor obişnuiţi a ieşit şi mai mult în evidenţă în ultima săptămână. El a apărut în public de doar trei ori: de două ori într-o conferinţă de presă şi o dată la ceremonia ridicării steagului de ziua naţională a drapelului.

Liderii protestelor i-au solicitat în nenumărate rânduri să-şi dea demisia şi refuză să negocieze cu el, preferându-l pe numărul doi în ierarhie, Carrie Lam.

În timp ce Leung susţine că nu va demisiona, mulţi observatori cred că zilele sale în funcţie sunt numărate. „Beijing şi-ar pierde din putere dacă l-ar concedia pe Leung în viitorul apropiat. Însă este o concluzie corectă: Leung trebuie să plece deoarece este o figură foarte nepopulară“, spune Lam la Universitatea Chineză din Hong Kong.


Citeşte şi:

Încăierări violente la Hong Kong între susţinătorii puterii şi protestatari

Încăierări violente s-au desfăşurat in Hong Kong, unde susţinători ai puterii chineze au atacat protestatarii pro-democraţie, distrugând bannerele şi corturile acestora, anunţă The Guardian.

Protestatarii din Hong Kong au ajuns la porţile guvernului. Următorul pas este ocuparea clădirilor guvernamentale

Joi dimineaţă, activiştii pro-democraţie din Hong Kong au ajuns cu protestele la uşa clădirii guvernului. Protestatarii s-au aşezat pe jos chiar lângă intrarea în sediul liderului executiv Leung Chun-ying, exprimându-şi nemulţumirea faţă de el şi faţă de guvernul central de la Beijing. Ei avertizează că dacă şeful guvernului nu-şi dă demisia până joi seară, vor ocupa diverse clădiri guvernamentale, informează CNN.

Simbolurile revoluţiei din Hong Kong: un adolescent care a dat startul protestelor şi imnul rock al demonstranţilor

Joshua Wong are doar 17 ani, dar este cofondator al „Scholarism“, mişcare ce a dat startul protestelor din Hong Kong. Tânărul este implicat în campanii de acest fel încă de când avea 15 ani, însă nu-i place să fie considerat un model. Demonstranţii din Hong Kong sunt reprezentaţi de unele dintre cele mai puternice simboluri: adolescenţi implicaţi social şi melodii rock sau din musicaluri pe post de imnuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite