INFOGRAFIE Fukushima, fantoma ucigaşă
0Gestionarea apei radioactive, care se scurge în ocean, este în acest moment una dintre problemele cele mai acute ale operatorulului centralei nucleare grav avariate în urma cutremurului devastator din Japonia, din martie 2011.
Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite în apropierea unor rezervoare de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, a anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) şi Autoritatea pentru reglementare nucleară, citate de AFP.
Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă. Această apă provine dintr-un rezervor de stocare, iar scurgerea continua, ieri dimineaţa, potrivit TEPCO, care a afirmat însă că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific. Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale complexului) constituie una dintre problemele cele mai acute cu care se confruntă TEPCO.
Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil pentru reactoare. În plus, apa cu grad înalt de contaminare s-a acumulat în subsol, între reactoare şi Oceanul Pacific din vecinătate, unde o parte se deversează în ritm de 300 de tone zilnic.
Soluţia „criogenizării“
Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala nucleară Fukushima-1, a afirmat sâmbătă că zidul subteran construit pentru a frâna scurgerea în ocean a apei contaminate nu poate frâna fluxul de apă radioactivă. Înginerii companiei au început să ridice zidul pentru a evita scurgerile, însă s-a confirmat că nivelul apei este superior înălţimii maxime a acestuia.
Principala alternativă este de a construi un fel de „zid îngheţat“ în jurul Fukushima-1 care să fie impermeabil faţă de scurgerile radioactive şi întărit cu un strat la suprafaţă pentru a împiedica pătrunderea apei de ploaie în subsol. Este vorba de un proiect complex şi costisitor - circa 40 de miliarde de yeni (circa 309 milioane de euro) - care aşteaptă să primească undă verde din partea autorităţilor, potrivit aceleiaşi surse.
Soluţia evacuării combustibilului uzat
Tepco ar lua în calcul şi evacuarea din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi a circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat (puternic îmbogăţit). Astfel, aproximativ 1.300 de ansambluri de combustibil ambalate ar urma să fie scoase din clădirea ce s-ar putea prăbuşi la un nou cutremur puternic, scrie publicaţia rusă „ Meteovesti“. Toshio Kimura, care a lucrat la această centrală mai mult de 12 de ani, a declarat că, în mod normal, barele de combustibil sunt controlate de calculator. Acum, însă, angajaţii de la Tepco vor trebui să acţioneze exclusiv manual, ceea ce ar putea duce la consecinţe neaşteptate. Descriind posibilele riscuri el a apreciat că dacă ceva nu va merge bine, consecinţele operaţiunii de evacuare vor fi considerabil mai severe decât cele în urma accidentului de la Fukushima în 2011 şi a catastrofei de la Cernobâl în 1986.
