Există două tulpini ale noului coronavirus, susţin cercetătorii chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă din China care încearcă să ajungă la originea epidemiei de coronavirus au identificat două tulpini principale ale virusului responsabile de cazurile de contaminare. Ei au subliniat însă că studii mai extinse sunt necesare pentru a înţelege evoluţia virusului, relatează Reuters.

Într-un studiu preliminar, cercetătorii chinezi de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe au identificat un tip mai agresiv al coronaviruslui COVID-19 la circa 70% din tulpinile analizate.

Prevalenţa acestei tulpini mai agresive a început să scadă încă de la începutul lunii ianuarie, susţin cercetătorii. Aceasta în condiţiile în care deja de la sfârşitul lunii noiembrie erau persoane infectate, izbucnirea unei epidemii fiind recunoscută oficial după circa o lună. Un alt grup de cercetători chinezi susţine că primul pacient confirmat a fost pe 1 decembrie, mult mai devreme decât grupul de angajaţi de la piaţa de peşte din Wuhan considerat a fi pornit epidemia.  Este vorba de un bărbat bolnav de Alzheimer care locuia la câteva staţii distanţă de piaţa din Wuhan considerată epicentrul epidemiei, spune Wu Wenjuan unul dintre membrii echipei, doctor la spitalul Jinyintan din Wuhan. Bătrănul nu ieşea din casă din cauza bolii. După el alte două persoane care nu au luat contact cu piaţa au fost infectate.

„Aceste rezultate argumentează puternic în favoarea unor studii suplimentare mai cuprinzătoare care să pună laolaltă date genomice, epidemiologice, precum şi grafice ale simptomelor clinice ale pacienţilor infectaţi cu coronavirusul COVID-19”, spun oamenii de ştiinţă care au publicat studiul mai recent.

Studiul a fost publicat marţi în jurnalul Academiei Chineze de Ştiinţe, National Science Review.

Începând de la mijlocul lunii februarie China. 

În China numărul noilor cazuri de coronavirus a intrat pe o pantă descendentă de la mijlocul lunii februarie, însă la circa două luni de la izbucnirea epidemiei peste 80.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar China continuă să înregistreze cele mai multe decese într-o zi şi cei mai mulţi oameni care se află încă internaţi sau sub tratament. Pe 3 martie au fost raportate 38 de noi decese, în timp ce alte peste 6.400 de persoane se află în stare gravă sau critică. În total au murit 2.982 de oameni. 50.000 s-au vindecat.

Pe 4 martie 131 de noi cazuri au fost confirmate în China. Cele mai multe noi cazuri într-o singură zi sunt însă în Iran (586) şi Coreea de Sud (435).

În Europa, Germania a raportat 41 de noi cazuri, urmate de Elveţia (35), UK (34) şi Spania (29). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite