Divorţul ruinează sau trimite la închisoare mii de bărbaţi în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divorţul ruinează sau trimite la închisoare mii de bărbaţi în Iran, din cauza unei străvechi practici islamice a zestrei, informează AFP.com.

Atunci când Sadegh s-a căsătorit cu iubita lui din liceu, nu şi-ar fi imaginat vreodată că va deveni într-o bună zi unul dintre miile de bărbaţi din Iran care ajung să devină ruinaţi sau chiar încarceraţi din cauza unui divorţ.

Totuşi, exact acest lucru se petrece tot mai des în Iran, unde un viitor soţ se angajează înainte de căsătorie să ofere monede din aur soţiei sale în cazul divorţului - un sistem denumit ”Mehrieh” (”Afecţiune”), derivat din străvechea practică islamică a zestrei.

Familiile celor doi soţi se înţeleg între ele în privinţa sumei ce va fi plătită pentru Mehrieh, înainte de nuntă.

”Mehrieh a noastră a fost mare, aproximativ 800 de monede din aur, dar atunci când am făcut planurile de nuntă, nu ne-am gândit la felul în care căsnicia noastră urma să se încheie”, a explicat pentru AFP tânărul Sadegh, care a divorţat în 2016 după opt ani de căsnicie.

Fiecare monedă din aur valorează 10 milioane de reali (300 de dolari). Un iranian care câştigă salariul mediu pe economie are nevoie de 50 de ani pentru a câştiga echivalentul a 800 de monede din aur.

Potrivit lui Sadegh, atunci când problemele au apărut în cuplul său şi când despărţirea a fost evocată, ”separarea ar fi trebuit să se facă prin acord mutual, fără plata acelei Mehrieh”.

Însă familia soţiei a intervenit, iar Sadegh s-a văzut somat să se prezinte în faţa unui tribunal care i-a ordonat să plătească imediat o sumă echivalentă cu 110 monede din aur, sub ameninţarea de a fi trimis la închisoare.

Divorţul a deveni un business

”Gândul că voi sfârşi în închisoare, pur şi simplu, ca în filme, părea ridicol”, spune Sadegh. ”Mehrieh este o soluţie bună ca sprijin financiar pentru femeile dintr-o societate patriarhală, precum aceea din Iran, dar a devenit un fel de business”, a adăugat el, cu tristeţe.

Invocând lipsa de mijloace financiare, Sadegh - care nu a dorit ca numele lui de familie să fie divulgat - a reuşit să obţină un acord prin care s-a angajat să plătească echivalentul a 120 de monede (36.000 de dolari) - câte o monedă pe lună. Acest lucru echivalează cu şase ani de plată, care îi reduce la jumătate salariul lunar. 

Însă la cinci luni după semnarea acordului, tânărul, care lucra ca fotograf, şi-a pierdut locul de muncă.

Un număr de 2.297 de bărbaţi se află în prezent în închisoare în Iran pentru faptul că nu au putut să achite Mehrieh, potrivit Autorităţii judiciare din această ţară.

Pentru cei mai săraci, singura speranţă de a fi eliberaţi este o ceremonie în timpul căreia binefăcătorii bogaţi din localitate le achită datoriile, aşa cum a fost cazul, recent, pentru 1.700 dintre ei, la Teheran.

”Din păcate, astăzi, concurenţa între familii a cauzat o creştere a Mehrieh, care a ajuns la un nivel ce nu fusese niciodată atins”, spune Hadi Sadeghi, un preot din cadrul Autorităţii judiciare, care contribuie la organizarea acelor ceremonii.

Pentru a obţine mâna miresei, familiile supralicitează, într-adevăr, şi propun cuantumuri tot mai ridicate pentru Mehrieh.

Sistemul şi-a pierdut funcţia sa tradiţională de origine, ce consta în asigurarea unei sume care permitea tinerilor căsătoriţi să îşi cumpere mobilă pentru viitoarea lor casă.

O ameninţare

În realitate, Mehrieh s-a transformat chiar într-o ameninţare pentru bărbaţi, deoarece aceştia, în cel mai rău caz, devin victime ale extorsiunii din partea unor familii fără scrupule.

”Băieţii (viitorii gineri) trebuie să fie atenţi să nu se lase înşelaţi”, spune Hadi Sadeghi.

Alireza Afsary, directorul unei fundaţii care îi ajută pe prizonieri, ”prima chestiune care este pusă de numeroase familii atunci când fiica lor se căsătoreşte are legătură cu Mehrieh”.

”Anumite legi trebuie să fie amendate şi anumite obiceiuri culturale şi sociale trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Dar pentru numeroase femei, Mehrieh rămâne o soluţie bună pentru a nu pierde totul în cazul unui divorţ.

”O femeie care se căsătoreşte se teme întotdeauna că nu va avea drepturi adevărate în momentul unei despărţiri şi ea încearcă să îşi garanteze acele drepturi prin Mehrieh”, spune Safi, o tânără de 20 de ani, căsătorită recent.

Numărul divorţurilor a crescut în ultimii ani, pe măsură ce societatea se modernizează şi se occidentalizează, iar femeile au acces la tot mai multe drepturi şi libertăţi: pe parcursul ultimelor 11 luni, 165.000 de divorţuri au fost pronunţate, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% în cinci ani.

Dacă autorităţile ”caută mijloace pentru a le sprijini pe femei, permiţând bărbaţilor să îşi demonstreze loialitatea faţă de familiile lor, trebuie să existe legi noi, de exemplu un partaj legal şi obţinerea a jumătate din bunurile bărbaţilor”, a sugerat Shima, o tânără în vârstă de 28 de ani.

Dar, pentru moment, Sadegh rămâne prins în capcană: el trebuie în continuare să plătească 300 de dolari pe lună fostei soţii, deşi este şomer. Nu a putut să achite ultima rată şi riscă să ajungă la închisoare.

”Am fost colegi de clasă şi am fost împreună timp de un an sau doi înainte de a ne căsători”, îşi aminteşte tânărul iranian. ”Credeam că totul va fi bine, pentru totdeauna”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite