Convorbire tensionată între Donald Trump şi Xi Jinping: divergenţele dintre Statele Unite şi China se acutizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe Donald Trump cu privire la „factorii negativi” ce au apărut în relaţia lor bilaterală, mesaj ce a venit la doar câteva ore după ce China a criticat dur decizia Washington-ului de a trimite un distrugător în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Sud.

Mesajul trimis de Xi Jinping, la capătul unei convorbiri telefonice cu liderul de la Casa Albă luni dimineaţa, a venit după ce administraţia Trump a luat o serie de decizii ce au înfuriat Beijing-ul, incluzând aici un contract de armament cu Taiwan-ul în valoare de 1,4 miliarde $ şi impunerea unor sancţiuni economice unei bănci chineze ce derulează contracte cu Coreea de Nord.

Conform celor de la Reuters, convorbirea dintre cei doi lideri a fost determinată de frustrarea crescândă a preşedintelui american faţă de inabilitatea Chinei de a influenţa deciziile regimului de la Phenian. Readucerea în discuţie a legăturilor comerciale dintre SUA şi China reprezintă un indiciu cum că administraţia Trump este decisă să readopte poziţia dură faţă de Beijing, după ce a nutrit speranţa că acesta din urmă ar putea pune o presiune semnificativă asupra Coreei de Nord.

Comentatorii politici din China au văzut în acţiunile administraţiei Trump un semn al sfârşitului „lunii de miere” dintre cei doi lideri ce a început după summit-ul călduros de la Mar-a-Lago din Aprilie.

Noile tensiuni dintre Washington şi Beijing vin în contextul în care cei doi lideri se vor întâlni la summit-ul G20 de la Hamburg din această săptămână. Liderul chinez va efectua întâi o vizită la Moscova în aceste zile.

Donald Trump a avut convorbiri liderii Germaniei, Franţei şi Italiei astăzi, înaintea summit-ului G20 - un summit ce se conturează a fi o încercare semnificativă pentru politica externă a noului preşedinte american, ce se vede nevoit să se confrunte cu relaţiile reci cu aliaţii tradiţionali într-un moment în care rivalii tradiţionali ai americii îşi manifestă deschis ambiţiile pe scena internaţională.

Dorinţa Beijing-ului de a-l testa pe Donald Trump a fost evidentă în momentul în care ministrul de externe al Chinei a dezaprobat vehement decizia Pentagonului de a trimite distrugătorul USS Stethem în aproprierea unei mici insule administrate de China din cadrul arhipelagului Insulelor Paracel. Ministrul a caracterizat această decizie ca fiind o „provocare militară şi politică serioasă” ce „violează suveranitatea Chinei şi reprezintă un risc la adresa securităţii ei”. O declaraţie dură ce a venit la doar două zile după protestul oficial al  Beijing-ului faţă de vânzarea de armament către Taiwan.

Shi Yinhong, profesor de relaţii internaţionale în cadrul Universităţii Peking, a afirmat că preşedintele Xi Jinping nu este o persoană care „să guste acţiunile provocatoare”, şi că acesta va rămâne ferm în problemele văzute ca vitale pentru interesele Chinei, precum Taiwan-ul.

„Această strategie a dat roade aşa că mă aştept să continue: răbdare, hotărâre şi nu întreprinde nimic până când Trump nu acţionează primul”, a declarat Shi Yinhong pentru Financial Times.

Conform presei chineze, în cadrul convorbirii telefonice, în care au fost discutate subiecte legate de Coreea de Nord, comerţ şi summit-ul G20, preşedintele Xi i-a spus preşedintelui Trump că, deşi au fost obţinute „rezultate importante” în urma prime întâlniri bilaterale, „relaţiile dintre China şi Statele Unite au fost afectate de o serie de factori negativi”.

Conform jurnaliştilor publicaţiei londoneze, Beijing-ul a protestat faţă de presiunile Washington-ului susţinând că influenţa sa asupra regimului nord-coreean este una limitată şi că Statele Unite ar trebui să redeschidă negocierile directe cu Kim Jong Un. În ultima perioadă opinia factorilor de decizie din China faţă de Coreea de Nord s-a schimbat, aceasta din urmă fiind percepută acum drept o povară. Însă China rămâne decisă să evite prăbuşirea regimului nord-coreean, fapt ce ar determina un posibil val de milioane de refugiaţi.

„Se poate observa cum China a redus deja exporturile de petrol către Coreea de Nord, fapt ce are un impact sever asupra economiei coreene. Singurul pas următor ar fi să oprească exporturile de alimente -  însă acest lucru ar conduce la instabilităţi masive în interiorul ţării şi China nu va lua niciodată asemenea decizii fără o examinare atentă a tuturor consecinţelor”, a afirmat Zhao Tong, expert în relaţiile dintre China şi Coreea de Nord în cadrul Centrului pentru Politici Globale Carnegie-Tsingua, citat de Financial Times.

De aceea, în opinia majorităţii specialiştilor, singurul curs de acţiune pentru Beijing rămâne acela de a presa Statele Unite să negocieze direct cu Coreea de Nord.

Paul Haenle, un fost consilier al preşedinţilor Obama şi Bush pe politicile din Asia, a declarat că Statele Unite au avut aşteptări mult prea optimiste după summit-ul de la Mar-a-Lago.

„Liderii chinezi au fost încrezători în abilitatea lor de a negocia relaţia cu Donald Trump. Strategia lor a fost aceea de a oferi pe rând mici concesii către noua administraţie, dar aceştia nu şi-au schimbat niciodată strategia fundamentală faţă de Coreea de Nord”, a afirmat acesta.

Robert Daly, directorul Institutului Kissinger ce se concentrează pe relaţiile cu China, din cadrul Centrului Wilson din Statele Unite, este de părere că recentele decizii ale administraţiei Trump faţă de China, critici cu privire la drepturile omului, sancţiuni economice, vânzarea de armament către Taiwan, ameninţarea cu impunerea de tarife vamale importurilor de oţel, reprezintă un semnal clar al tensionării acestei relaţii din partea preşedintelui Trump.

„Acestea reprezintă o întoarcere la normalitate pentru politica faţă de China a Statelor Unite. Adoptarea acestei linii dure este în conformitate cu aşteptările pe termen lung ale Chinei în ceea ce priveşte această relaţie, dar reprezintă tot o dată şi o dezamăgire în ceea ce priveşte aşteptările pe termen scurt ale Beijing-ului de a controla relaţiile cu administraţia Trump. Bineînţeles, schimbarea de strategie a administraţiei Trump ar putea fi una de scurtă durată precum alte experimente din această relaţie (vezi renunţarea de scurtă durată la politica Chinei unice). Singura concluzie este că această relaţie rămâne periculos de instabilă”, a susţinut acesta, citat de ZeroHedge.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite