Chinezii şi japonezii se tem de un posibil război între ţările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi Japonia se îndreaptă către un conflict militar major, potrivit unui sondaj realizat în cele două ţări despre legăturile dintre cele două puteri asiatice.

Sondajul „Genron/China Daily“ a descoperit că 53% dintre chinezi, dar şi 29% din respondenţii japonezi, se aşteaptă ca cele două naţiuni, Japonia şi China, să intre în război. Sondajul de opinie a fost dat publicităţii cu puţin înainte de cea de-a doua aniversare a intenţiei japonezilor de a naţionaliza insulele Senkaku din Marea Chinei de Est, anunţă „Finaincial Times“.

Relaţiile dintre Japonia şi China s-au răcit mult de când Japonia a cumpărat trei insule mici, pe care China insistă să le numească Diaoyu, în 2012. Japonia şi-a apărat acţiunea ca fiind parte a dejucării unui plan ale guvernatorului din Tokyo, un anti-chinez declarat, care voia să le cumpere el însuşi. Însă China a acuzat Japonia că încalcă un acord verbal de a păstra starea de fapt a insulelor.

Potrivit sondajului de opinie, 38% din japonezi cred că războiul poate fi evitat, dar acest procent a marcat o scădere de 9 puncte din 2013. S-a mai aflat şi că 93% din japonezi (un procent record) îşi privesc vecinii chinezi într-un mod nefavorabil. Numărul chinezilor cărora nu le plac japonezii a scăzut cu 6 procente din 2013, ajungând la 87%.

Presa tabloidă din Japonia deja afişează o atitudine negativă faţă de chinezi, aţâţând publicul la război, este de părere un expert japonez de la Universitatea Temple din Philadelphia, SUA. El a adăugat că guvernul „amplifică anxietatea“ prin faptul că vorbeşte des de ameninţarea chineză.

Relaţiile dintre cele două ţări au început să se îmbunătăţească în urmă cu un an, fiind puse bazele unei posibile întâlniri dintre premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele chinez Xi Jinping. Însă aceste relaţii s-au deteriorat rapid după vizita din decembrie a lui Abe la Yasukuni, un altar controversat dedicat eroilor japonezi de război unde se odihnesc inclusiv câţiva condamnaţi pentru crime de război. 

Prim-ministrul Abe vrea o întâlnire cu preşedintele chinez Xi în luna noiembrie pe fondul unui summit Apec din Beijing, însă China nu a arătat vreun interes. Criticii spun că premierul Abe a stricat eforturile de împăcare a celor două ţări prin vizitarea altarului Yasukuni, dar şi pentru că este perceput ca un ultranaţionalist fără regrete, scrie „Financial Times“.

Săptămâna aceasta, doi membri ai Partidului Liberal Democratic al lui Abe, inclusiv un ministru, au fost forţaţi să denunţe fotografiile care îi înfăţişau împreună cu liderul unui partid neo-nazist din Japonia.

De când statul japonez a cumpărat insulele nelocuite Senkaku de la proprietari privaţi din Japonia, navele şi avioanele chineze au făcut incursiuni în ceea ce Japonia susţine că sunt spaţii aeriene şi navale proprii.

În noiembrie 2013, China a mai creat şi o zonă de identificare şi apărare aeriană deasupra Mării de Est a Chinei, ridicând astfel riscul de conflict, potrivit experţilor. Zona aceasta serveşte ca sistem de avertizare în cazul intruşilor în spaţiul aerian chinez, deranjând sistemele electrice ale avioanelor.

Anul acesta, premierul japonez a acuzat China că îşi lasă avioanele de luptă să zboare „periculos“ de aproape de avioanele japoneze. Statele Unite ale Americii au avertizat recent China de acţiuni similare.

China şi-a redus patrulele maritime din jurul insulelor Senkaku, deoarece paza de coastă şi marina chineză se concentrează în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul este implicat într-o serie de dispute maritime cu vecinii săi, în special cu Filipine şi Vietnam, au sugerat unii experţi.

Potrivit sondajului, care este realizat anual încă din 2005, respondenţii chinezi şi japonezi spun că cea mai mare problemă este disputa teritorială, deşi cei care şi-au exprimat acest punct de vedere sunt mai puţini faţă de 2012, înregistrându-se 10 puncte în scădere, conchide „Financial Times“.


Citeşte şi:

Şeful Pentagonului: China încearcă să destabilizeze regiunea Mării Chinei de Est

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a acuzat Beijingul că întreprinde „acţiuni unilaterale şi destabilizatoare” în Marea Chinei de Est, unde China şi Japonia îşi dispută de ani buni un grup de indule bogate în metale rare. Statele Unite nu vor rămâne pasive în cazul în care ordinea mondială va fi ameninţată, a subliniat Hagel, după ce SUA au mobilizat ieri, în Japonia, două drone de înaltă tehnologie.

Japonia amplasează un radar militar în apropierea insulelor Senkaku, diputate de China

Autorităţile din Japonia au demarat recent lucrările de contrucţie a unei staţii radar militare pe o insulă din apropierea arhipelagului Senkaku, o regiune administrată de Tokyo, însă revendicată de Beijing, relatează postul BBC.

SUA avertizează China asupra unor tentative de a impune o nouă zonă de identificare aeriană

Statele Unite ale Americii au denunţat recent tentativele Beijingului de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă zonă de identificare aeriană, care ar include insulele disputate de Vietnam, informează AFP.

Trei nave chineze au intrat în apele teritoriale disputate de China şi Japonia

Trei nave aparţinând Pazei de Coastă chineze au pătruns pentru scurt timp luni în apele teritoriale ale insulelor Insulele Senkaku, disputate de China şi Japonia, a doua incursiune de acest fel de la începutul anului, a anunţat Paza de Coastă japoneză, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite