China, vulnerabilă în faţa unui nou val de coronavirus. Cinci vaccinuri pentru COVID-19, testate deja pe om de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China încă se confruntă cu „marea provocare” a unui potenţial al doilea val de infecţii cu COVID-19, deoarece nu s-a înregistrat o imunizare de grup în rândul comunităţii, a avertizat Dr. Zhong Nanshan, consilierul medical principal al guvernului chinez.

Dr. Zhong Nanshan, consilierul medical principal al guvernului chinez, a confirmat într-un interviu acordat pentru CNN, sâmbătă, că autorităţile locale din Wuhan, oraşul în care noul coronavirus a fost raportat pentru prima dată în decembrie, au ascuns detalii cheie despre amploarea focarului iniţial.

China a raportat peste 82.000 de cazuri de coronavirus şi cel puţin 4.633 de decese, conform datelor Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din ţară.

Dar epidemiologul chinez susţine că autorităţile nu ar trebui să se complacă în actuala situaţie, deoarece există în continuare pericolul ca un al doilea val de infecţii să se extindă.

În ultimele săptămâni au apărut noi grupări de cazuri de coronavirus în China, în Wuhan, precum şi în provinciile de nord-est ale Heilongjiang şi Jilin.

„În acest moment, majoritatea chinezilor sunt încă sensibili la infecţia cu COVID-19, din cauza lipsei imunizării de grup. Ne confruntăm cu o provocare mare, şi situaţia nu este mai bună decât cred ţările străine în acest moment”, a mai spus epidemiologul, potrivit Mediafax.

Zhong a spus că în prezent trei vaccinuri chineze sunt în faza de studiu clinic în ţară, dar până la găsirea unei soluţii „perfectă” este probabil să mai treacă „ani”.

„Trebuie să testăm din nou şi din nou, folosind diferite tipuri de vaccinuri. Este prea devreme pentru a trage orice concluzie despre ce tip de vaccin este bun pentru acest tip de coronavirus, de aceea cred că obţinerea unui vaccin va dura mult mai mult”, a spus el.

China contează de acum pe cinci vaccinuri experimentale anti-COVID-19 testate pe om şi "progresele sunt satisfăcătoare" cu doze deja inoculate pe 2.500 de voluntari, a declarat vineri un viceministru al sănătăţii, citat de France Presse.

Căutând să-i protejeze pe chinezi şi să diminueze criticile occidentale cu privire la modul de gestionare a epidemiei, guvernul chinez încurajează institute publice şi companii private să-şi accelereze cercetările.

"Pe ansamblu, progresele sunt pe calea cea bună" datorită unei bune cooperări între serviciile de sănătate, spitale şi institute de cercetare, şi-a exprimat satisfacţia Zeng Yixin, viceministru al sănătăţii.

"În total 2.575 de voluntari au fost vaccinaţi în cadrul diferitelor proiecte" şi "niciun efect indezirabil major nu a fost raportat", a subliniat Zeng în cursul unei conferinţe de presă la Beijing.

El nu a evocat data comercializării unui eventual vaccin, estimând totuşi că "faza a 2-a" a tuturor testelor clinice aflată în curs în prezent va fi terminată până în luna iulie - aceasta fiind a doua din cele trei etape ale testelor pe om care trebuie validate înaintea oricărei comercializări.

Cinci proiecte sunt deci în curs de derulare. Academia militară de ştiinţe medicale a armatei chineze, în colaborare cu compania CanSino BIO, lucrează la un vaccin care utilizează un adenovirus - un virus-vector pentru a face să intre patogenul în organism.

Celelalte patru proiecte vizează vaccinuri mai clasice, care conţin o versiune inactivă dintr-un patogen (în acest caz, noul coronavirus SARS-CoV-2), administrată pentru a declanşa o reacţie imunitară la pacient.

Două sunt efectuate de uriaşa companie chineză din domeniu, China National Biotec Group (CNBG): unul în colaborare cu Centrul chinez de control şi prevenţie a maladiilor, celălalt cu Institutul de virusologie din Wuhan - oraşul din centrul Chinei unde a fost reperat coronavirusul pentru prima oară.

Compania farmaceutică Sinovac, cu sediul la Beijing, lucrează la propriul său vaccin. Numele entităţii care efectuează cel de-al cincilea test clinic nu este făcut public pentru moment.

Autorităţile ar putea să-şi dea aprobarea în iunie pentru alte teste asupra omului, potrivit viceministrului.

Sectorul vaccinurilor în China este subminat de o criză de încredere după mai multe scandaluri. Descoperirea în 2018 într-o întreprindere din provincia Jilin (nord-est) a unui proces de fabricaţie ilegal a unui antirabic provocase indignare.

În 2017, un fost înalt responsabil al Agenţiei chineze a medicamentului a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru luare de mită din partea fabricanţilor de vaccinuri.

China, Coreea de Sud şi Thailanda au raportat mai puţin de zece contaminări cu noul coronavirus în decurs de 24 de ore, informează Reuters.

Autorităţile din Coreea de Sud, unde restricţiile au fost diminuate începând cu 6 mai, au anunţat duminică cinci cazuri de infecare determinate în ultimele 24 de ore, toate fiind legate de focarul reprezentat de zona de baruri din capitală.

Alte şapte cazuri au fost detectate la persoane care au sosit din străinătate.

În prezent, totalul este de 11.050 de contaminări şi 262 de decese.

China continentală a anunţat duminică cinci îmbolnăviri pentru ziua de sâmbătă, cu trei mai puţin decât pentru intervalul anterior. Din total, două cazuri sunt „importate”, iar celelalte trei au fost înregistrate în oraşul Jilin.

Numărul total de cazuri de Covid-19 în China continentală este acum 82.947, iar bilanţul deceselor este de 4.634.

Thailanda a raportat trei cazuri noi, studenţi reveniţi în ţară din Pakistan şi Egipt, astfel că totalul a ajuns la 3.028. Şi aici restricţiile au fost ridicate parţial, magazinele şi mall-urile fiind redeschise.

Thailanda a raportat până în prezent 56 de decese şi 116 pacienţi sunt încă internaţi. Din totalul bolnavilor, 2.856 au fost declaraţi vindecaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite