China, liderul îngrijorător în dezvoltarea oraşelor inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori dezvoltarea rimează cu supravegherea şi devine un pericol pentru populaţie, atrage atenţia slate.fr.

Ambiţiile regimului comunist de la Beijing în materie de oraşe inteligente sunt considerabile, mai ales că prevede dezvoltarea a 19 noi poli urbani şi a unui super-oraş de 40 de milioane de locuitori.

Din punctul de vedere al autorităţilor chineze, aceste aglomeraţii pot fi funcţionale doar cu anumite condiţii, cum ar fi folosirea transportului propriu şi gestionarea traficului rutier în primul rând, apoi combaterea nesupunerii civice. Poate fi o soluţie, dar şi un mijloc de supraveghere a populaţiei.

Shenzhen, cu o populaţie de 12,4 milioane de locuitori, este un exemplu în acest sens, notează slate.fr. Potrivit unui reprezentant al delegaţiei sale la expoziţia internaţională de oraşe inteligente desfăşurată la Barcelona, în Spania, municipalitatea acestui oraş din sudul Chinei şi-a electrificat toate autobuzele şi taxiurile. În plus, a creat un sistem de sănătate conectat, care permite accesul la dosarul medical al oricărei persoane care primeşte tratament în Shenzhen. Pe lângă aceste facilităţi, Shenzhen recurge totodată, sub motivul securităţii, la supravegherea generală. Un instrument folosit de fapt de alte oraşe din Imperiul de Mijloc.

În ceea ce priveşte combaterea nesupunerii civile, autorităţile chineze au găsit un mijloc care aminteşte de un episod din „Oglinda neagră“, un serial britanic antologic, SF, thriller, dramă şi satiră creat de Charlie Brooker. Este vorba de creditul social, denunţat adesea de presa occidentală.

Este un sistem care permite, pur şi simplu, identificarea cetăţenilor chinezi în funcţie de comportamentul lor. Iar cei consideraţi încălcători de ordine şi legi se pot trezi cu interdicţii de a călători cu trenul sau cu avionul.

Supravegherea aplicată în China prin noile tehnologii se extinde şi în alte ţări, de regulă democratice. Un exemplu în acest sens vine din Australia. Darwin, un oraş de aproape 150.000 de locuitori din nordul Australiei, este interesat de echipamente produse de gigantul tehnologic chinez Huawei, ajungând la o ofertă de 10 milioane de dolari pentru 900 surse de iluminat LED şi inteligente, 24 de receptori de mediu (ozon, zgomot etc.) şi 138 de camere de supraveghere. În ceea ce priveşte libertatea civică, costul va fi probabil mult mai ridicat, conchide slate.fr.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite