China cere autorităţilor din Myanmar să protejeze fabricile chinezeşti incendiate de manifestanţi. Localnicii birmani sunt furioşi: „Cum rămâne cu cei ucişi?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrică deţinută de China incendiată la Hlaingthaya în vestul Yagonului 15 martie 2020 FOTO EPA-EFE
Fabrică deţinută de China incendiată la Hlaingthaya în vestul Yagonului 15 martie 2020 FOTO EPA-EFE

Atacurile manifestanţilor asupra fabricilor chineze din Yangoon, cel mai mare oraş din Myanmar, au determinat China să solicite liderilor militari să asigure protecţia bunurilor şi angajaţilor acestora. Populaţia birmană a reacţionat cu furie faţă de indiferenţa Chinei în raport cu cei ucişi în cursul manifestaţiilor împotriva loviturii de stat.

Ministerul chinez de externe a declarat că ambasada Chinei a contactat autorităţile din Myanmar solicitând ca forţe de ordine să fie desfăşurate la fabrici pentru a asigura siguranţa bunurilor şi a personalului, iar acestea s-au conformat.

Mai multe fabrici chineze sunt răspândite în zonele industriale din Yangoon, cel mai mare oraş din Myanmar. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe a declarat presei că ţara sa monitorizează îndeaproape situaţia şi „este foarte îngrijorată de impactul asupra siguranţei instituţiilor chineze şi angajaţilor”.

Un comunicat al ambasadei chineze din Myanmar postat pe Facebook a atras un val de furie din partea populaţiei birmane - peste 52.000 de comentarii a adunat postarea ambasadei, utilizatorii arătându-se furioşi faţă de indiferenţa Chinei.

„Doare? Dar cum rămâne cu oamenii care mor?”, arată Naing Oo.

„Dacă vreţi să faceţi afaceri paşnic în Myanmar, respectaţi populaţia. Încetaţi să mai sprijiniţi armata teroristă şi alăturaţi-vă populaţiei civile”, scrie şi Aye Myat Kyaw.

Peste 100 de civili au murit, de la lovitura de stat din 1 februarie, mulţi dintre ei împuşcaţi.

Incendiile de la fabricile de textile chineze au complicat şi mai mult o situaţie deja inflamată, scrie Associated Press. O bună parte din zecile de fabrici de textile din Yangoon şi alte oraşe majore din Myanmar sunt conduse de producători chinezi. Majoritatea sunt companii private , celelalte fiind furnizoare pentru branduri de modă celebre, retaileri de articole de sport şi de casă.

Taiwan, Coreea de Sud, Hong Kong şi Thailanda au de asemenea producători de bunuri în fruntea unor fabrici din Myanmar.

Reprezentanţa Taiwanului din Myanmar a recomandat companiilor taiwaneze să semnaleze printr-un indicator în birmană faptul că fabricile nu sunt chinezeşti, să atârne un steag şi să explice localnicilor că sunt afaceri taiwaneze.

Liderii militari birmani au denunţat în mai multe rânduri influenţa disproporţionată a Chinei asupra economiei birmane. Pe de altă parte, politica Chinei de non-interferenţă în politica altor ţări a înfuriat populaţia care protestează faţă de lovitura de stat, mulţi dintre aceştia cerând boicotarea produselor chineze.

Manifestanţii au cerut sprijinul altor ţări şi al ONU pentru restabilirea guvernului civil în timp ce au organizat greve naţionale care aproape au paralizat economia.

Presa de stat din Myanmar a relatat că legea marţială a fost decretată în şase districte din Yangon, inclusiv cele din zonele industriale. Duminică au fost ucişi alţi 38 de protestatari.

Agenţia Myanmar News, care, la fel ca majoritatea celorlalte mijloace de informare din ţară, este controlată de armată, a raportat că cinci fabrici au fost incendiate în Hlaing Thayar, o zonă industrială din vestul Yangonului.

Aceasta a relatat că protestatarii au blocat drumurile, împiedicând echipajele pompieri să ajungă la incendii.

Una din companiile afectate, citate de presa din Myanmar, este Global Fashion Garment Factory, un furnizor chinez al retailerului de modă C&A, conform listei publicate pe site-ul C&A.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite