Big Brother în China: un jurnalist a fost reperat de camerele de supraveghere şi arestat în 7 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
supravegehre video

Şapte minute. Doar de atât a fost nevoie ca un jurnalist britanic să fie identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere video chineze. John Sudworth a vizitat oraşul Guiyang, din provincia Guizhou, pentru a evalua eficienţa reţelei de camere instalate de China, pe aproape întreg teritoriul ţării, scrie TechCrunch.

Pentru aceasta, corespondentul BBC s-a înregistrat cu complicitatea autorităţilor, în baza de date a locuitorilor oraşului. Omul a fost apoi adăugat în lista persoanelor căutate de poliţie. După aceea a plecat la plimbare prin oraş şi a  fost reperat de camerele de supraveghere de îndată ce a coborât din maşină. Recunoscut imediat, jurnalistul a fost arestat câteva minute mai târziu. Şapte mai precis. O experienţă care i-a dat fiori reci şi care demonstrează puterea sistemului de securitate chinez, notează slate.fr.

Cel mai mare sistem de securitate din lume

China are cel mai avansat şi cel mai mare sistem de securitate din lume. În total, aproape 170 de milioane de camere CCTV vor fi amplasate în toată ţara. O cifră care ar trebui să fie înmulţită cu trei până în 2020.

Pentru cetăţenii chinezi obişnuiţi nu este necesar să furnizeze o fotografie. Pentru a-şi actualiza baza de date, poliţia foloseşte documentele de identitate. Sistemul lor ultra-sofisticat de recunoaştere facială face restul.

Guvernul chinez nu este singurul care beneficiază de această tehnologie, care este de asemenea folosită de companii private.
În plus, chinezii s-ar putea aştepta, începând cu anul viitor, la punerea în aplicare a unui sistem de control asupra fiecărui individ, pornind de la comportamentul acestuia în lumea virtuală.
 
Le Figaro scrie că proiectul a fost iniţiat încă din 2014 şi urmăreşte, nici mai mult, nici mai puţin, decât să recompenseze un comportament bun şi să pedepsească răul printr-un sistem de puncte.

Mai multe puncte pentru achiziţionarea de produse chinezeşti, performanţe bune la locul de muncă sau publicarea pe o reţea socială a unui articol care să preamărească meritele economiei naţionale. Puncte scăzute în cazul publicării unor opinii politice disidente, al căutărilor online considerate suspecte sau chiar al traversării străzii când semaforul este roşu.

Astfel, va fi creat un instrument insidios, dar foarte puternic de control social. Acesta va combina mai multe instrumente deja existente, inclusiv cele implementate de giganţi web precum Alibaba, Tencent şi Baidu.

Acestea au lansat deja experimente de "credite sociale", prin care oferă acces la anumite servicii pe baza evaluării clientului. Un număr de 700 de milioane de utilizatori de Internet au acces la serviciile respective din China.
 
Astfel că, de scorurile comportamentale obşinute vor putea depinde accesul chinezilor la transportul public, la anumite servicii de stat, la  locuinţe sociale sau la diferite forme de împrumut.
 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite