Ameninţată de Phenian, Coreea de Sud ia în calcul construirea unei arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Sud susţine că a dezvoltat un nou tip de rachetă de precizie, capabilă să atace orice ţinta aflată în Coreea de Nord FOTO Reuters
Coreea de Sud susţine că a dezvoltat un nou tip de rachetă de precizie, capabilă să atace orice ţinta aflată în Coreea de Nord FOTO Reuters

În Coreea de Sud au apărut discuţii cu privire la necesitatea creării propriilor arme nucleare, în urma ameninţărilor primite din partea Phenianului, scrie CNN. Potrivit unui sondaj recent, două treimi dintre cetăţenii sud-coreeni intervievaţi sprijină această idee, mai ales după cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat în luna februarie.

„Poporul coreean a fost înşelat de Coreea de Nord în ultimii 20-30 de ani, iar acum e timpul să înfruntăm realitatea şi să facem ceea ce trebuie. Intimidarea poate reprezenta singura soluţie, aşa că trebuie să avem capacităţi nucleare“, a declarat pentru CNN Chung Mong-joon, politician în partidul de guvernământ Saenuri (Partidul Noua Frontieră).

Discuţia cu privire la înarmarea nucleară a Coreei de Sud reprezenta un subiect tabu, iar guvernul nu părea că are vreo intenţie în acest sens, dar în ultimele săptămâni tensiunile dintre aceste două naţiuni s-au amplificat, trezind amintiri ale Războiului Rece.

„În cazul în care Coreea de Nord va desfăşura un atac nuclear, regimul Kim Jong-un va înceta să mai existe pe faţa pământului“, a avertizat la începutul acestei luni Kim Min-seok, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean, ca răspuns la ameninţările Phenianului.

După ce Coreea de Nord a efectuat luna această cel de-al treilea test nuclear, Seulul a prezentat o rachetă despre care susţine că este „atât de precisă, încât poate lovi o anumită fereastră a biroului comandantului militar nord-coreean“.

Chiar şi unii comentatori ai presei sud-coreene au pledat pentru această opţiune a construirii armei nucleare, declarând că ţara deţine tehnologia şi economia necesară dezvoltării într-un timp scurt.

Coreea de Sud nu prea a avut reacţii în faţa provocărilor şi ameninţărilor venite din partea Nordului. Dar, în urma atacului maritim sondat cu moartea a aproximativ 40 de navigatori şi a atacului asupra Insulei Yeonpyeong, atitudinea statului sud-coreean s-a schimbat.

Cu toate acestea, nu toţi cetăţenii coreeni sunt de acord cu ideea construirii unor arme nucleare.

„În cazul în care Coreea de Sud construieşte propria armă nucleară, neproliferarea regiunii se va destrăma. Japonia şi Taiwan ar putea urma exemplul şi apoi va rezulta un efect de domino al proliferării nucleare“, a declarat profesorul Han Yong-sup de la Universitatea Coreeană a Apărării Naţionale.

Poziţia Chinei

Un partener economic puternic al Coreei de Sud, China nu va fi niciodată de acord cu ideea construirii unei arme nucleare de către Seul, pentru că „va afecta relaţiile chino-americane“, crede Yang Zhaohui, profesor în cadrul Universităţii Peking.

Însă în prezent China nu a fost mulţumită de ambiţiile nucleare ale liderului nord coreean, chiar dacă este cel mai puternic aliat şi susţinător economic al Coreei de Nord, şi a semnat pentru sancţiunile împotriva Phenianului.

„China îşi pierde răbdarea. Se pare că guvernul chinez nu mai poate controla opinia publică cu privire la nord-coreeni. Coreea de Nord şi-a pierdut din popularitate“, a completat Yang.

Kim Jong-un este poreclit de chinezi „Jin Sanpang“, Kim Grasul al III-lea, devenind subiect de satiră.

„Se pare că atitudinea Chinei faţă de Coreea de Nord se schimbă, însă prioritatea Chinei este aceea de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune. Vrea să menţină relaţii bune atât cu Coreea de Nord, cât şi cu Coreea de Sud“, a conchis Yan pentru CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite