Încă un test cu rachetă cu rază medie de acţiune efectuat de Coreea de Nord a eşuat. China avertizează că nu va permite război şi haos în Peninsula Coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO armscontrolwonk.com
FOTO armscontrolwonk.com

Coreea de Nord a efectuat joi un nou test cu rachetă cu rază medie de acţiune, care se pare că a eşuat, acesta fiind al doilea eşec în două săptămâni, a anunţat Ministerul sud coreean al Apărării. În acest context, preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că ţara sa nu va permite deteriorarea situaţiei de securitate în Peninsula Coreeană.

Phenianul a lansat se pare o rachetă de tipul Musudan, miercuri, în jurul orei locale 06.40 (15.40, ora României) din împrejurimile oraşului Wonsan, sud-estul ţării, dar proiectilul a dispărut rapid de pe radare, potrivit unui oficial sud-coreean citat de AFP, relatează Agepres.

„Aceasta a căzut la câteva secunde după lansare, se pare că este un eşec“, a precizat oficialul militar sud-coreean.

În ultimele zile, serviciile de informaţii s-au referit la iminenţa unui nou tir cu rachetă Musudan.

Racheta Musudan are teoretic o rază de acţiune între 2.500 de kilometri şi 4.000 de kilometri, fiind astfel capabilă să pună în pericol Coreea de Sud şi Japonia, precum şi insula americană Guam, în Pacific.

La 15 aprilie, ziua de naştere a fondatorului regimului comunist nord-coreean Kim Ir-Sen, Phenianul a eşuat în testarea rachetei Musudan. Pentagonul a menţionat, în acest context, un eşec „catastrofal“.

Eşecurile legate de programul său de rachete intervin în contextul în care Phenianul pregăteşte un congres al partidului unic, primul în aproape 40 de ani. Mulţi observatori estimau că acesta va fi precedat de un test nuclear.

În ultimele luni, Coreea de Nord a revendicat o serie de progrese tehnice cu obiectivul final: dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), echipată cu focos nuclear capabil să lovească continentul american.

Coreea de Nord a testat cu succes sâmbătă o rachetă lansată de pe un submarin (SLBM), atrăgându-şi critici severe din partea Consiliului de Securitate al ONU. Rezoluţiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic.

Xi Jinping: China nu va permite haos sau război în Peninsula Coreeană

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping a avertizat că ţara sa nu va permite deteriorarea situaţiei de securitate în Peninsula Coreeană, chemând părţile la calm şi la revenirea la masa negocierilor, în contextul tensiunilor provocate de testele nucleare şi balistice ale Phenianului, transmit agenţiile de presă Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

„În calitate de vecin apropiat al Peninsulei (Coreene), noi nu vom permite în niciun caz război sau haos în peninsulă. O astfel de situaţie nu ar fi în beneficiul nimănui“, a declarat şeful statului chinez, în discurs inaugural al celei de-a 5-a reuniuni a Conferinţei privind Interacţiunea şi Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA), ce are loc la Beijing la nivel de miniştri de externe.

În discursul său, Xi Jinping a subliniat că Beijingul a aplicat în integralitate sancţiunile împotriva Coreei de Nord prevăzute în rezoluţia 2270 adoptată în februarie de Consiliul de Securitate al ONU. El a mai afirmat că ţara sa va promova denuclearizarea Peninsulei Coreene „prin dialog şi consultări“, în condiţiile în care Beijingul se opune sancţiunilor unilaterale adoptate în paralel de Coreea de Sud, SUA şi Japonia, precum şi planului Washingtonului de a desfăşura „scutul antirachetă“ THAAD pe teritoriul sud-coreean.

Pe de altă parte, referindu-se la disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, Xi a insistat că acestea „trebuie soluţionate prin negocieri între ţările implicate“, lansând astfel un mesaj voalat către Statele Unite, pe fondul acuzaţiilor reciproce de militarizare a zonei. China va apăra pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud, menţinându-şi în acelaşi timp suveranitatea şi drepturile teritoriale în această zonă, a mai afirmat Xi Jinping.

Beijingul revendică practic în totalitate Marea Chinei de Sud, care ar dispune de zăcăminte mari de ţiţei şi gaz, şi pentru care se află în dispută cu state din regiune printre care Filipine, Vietnam, Brunei şi Malaezia, precum şi cu Taiwan.

Într-o perspectivă mai generală, Xi Jinping şi-a reiterat „viziunea de securitate pentru Asia“, prezentată la reuniunea precedentă a CICA în urmă cu doi ani şi care subliniază că problemele Asiei „trebuie rezolvate de asiatici“, fără intervenţia mascată a Statelor Unite, notează Agerpres.

CICA este un for de securitate regională creat în anul 1992 şi din care fac parte în prezent 26 de state de pe continent, printre care China, India, Kazahstan, Mongolia, Rusia, Thailanda, iar printre ţările cu statut de observator se află SUA şi Japonia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite