VIDEO Vinul moldovenesc nu e bun „pentru vopsit gardul“
0„Spaima producătorilor de pe glob“, cum îl numeşte publicaţia „Komsomolskaia Pravda“ pe şeful serviciului sanitar rus (Rospotrebnadzor), Ghenadi Onişcenko, bagă din nou frica în ruşi.
Potrivit ultimelor sale recomandări, consumatorii din Rusia ar trebui să fie privaţi nu numai de vinul moldovenesc, ci şi de apa minerală din Georgia şi de laptele din Belarus.
La toate aceste produse, Onişcenko a găsit ceva în neregulă atunci când Moscova a dorit să pedepsească politica guvernanţilor din respectivele ţări. Ziariştii de la cotidianul rus au urmat indicaţiile lui Onişcenko şi au încercat să găsească o nouă utilizare pentru vinul moldovenesc. Pentru aceasta, ei au încercat un experiment.
Vinul moldovenesc - cel mai transparent
Unul dintre reporterii publicaţiei s-a dus la un supermarket şi a cumpărat trei sticle de vin provenind din Rusia, Republica Moldova şi Chile. Apoi, le-a deschis şi s-a apucat să vopsească cu fiecare dintre ele un gard din Moscova.
Vezi aici experimentul făcut de jurnalistul publicaţiei
Rezultatul: din cele trei soiuri de vin roşu folosite de reporter, vinul moldovenesc s-a dovedit a fi „cel mai transparent", iar cel chilian - cel mai intens. Jurnaliştii au cerut şi părerea experţilor. Au întrebat-o pe Asia Marutian, director în cadrul direcţiei de control al calităţii produselor din Moscova, dacă este normal ca un vin să-ţi coloreze limba după ce-l bei.
Răspunsul: „vinul conţine pigmenţi naturali care îi dau culoarea. În funcţie de soiul de struguri şi de metoda de producţie, culoarea poate varia. Vinul chilian este mai intens şi datorită condiţiilor climatice ale ţării", le-a explicat jurnaliştilor Asia Marutian.
Ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Casorciuc, a declarat că, deocamdată, din partea Rospotrebnadzor nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului pentru producţia vinicolă moldovenească.