Miliarde de euro de la Gaddafi pentru Sarko
0>> Liderul de la Tripoli şi cel de la Elysee redimensionează tabloul relaţiilor economico-militare dintre Franţa şi Libia. Vizita liderului libian Moammar Gaddafi la Paris s-a lăsat cu
>> Liderul de la Tripoli şi cel de la Elysee redimensionează tabloul relaţiilor economico-militare dintre Franţa şi Libia.
Vizita liderului libian Moammar Gaddafi la Paris s-a lăsat cu semnarea unor contracte de o valoare impresionantă: peste 10 miliarde de euro. Ieri, Gaddafi s-a întâlnit cu parlamentarii Adunării Naţionale franceze. Revenirea în forţă a "colonelului" pe scena politică internaţională pare de neoprit: în curând, el va avea o întâlnire şi cu Romano Prodi.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a oferit un dineu la Elysee în onoarea ospetelui libian, boicotat de şeful diplomaţiei franceze Bernard Kouchner, dar onorat de reprezentanţi ai unor mari companii franceze precum Airbus, Vinci, Dassault sau Areva. După cum a notat presa franceză, numărul politicienilor a fost mai mic decât cel al oamenilor de afaceri, iar absenţa notabilă a ministrului francez de externe, "reţinut la Bruxelles" (după cum a sunat scuza oficială), a fost amplu mediatizată.
Discuţiile şi negocierile
s-au dovedit a fi un real succes pentru oamenii de afaceri francezi: au fost semnate contracte de vânzări de armament de peste 4,5 miliarde de euro, iar altele urmează a fi definitivate până în iulie 2008. Printre altele, Libia achiziţionează de la francezi 14 avioane Rafale, 35 de elicoptere Tigre, Fenec şi EC-135, şase nave, blindate, radare, 21 de avioane Airbus. La fel, s-a semnat un "acord de cooperare" privind cumpărarea mai multor reactoare nucleare destinate desalinizării apei de mare.
Jamahiria se înarmează până-n dinţi
Determinarea lui Gaddafi de a face cât mai multe achiziţii în domeniul militar arată că Libia intenţionează să recupereze din "handicapul" provocat de cele două embargouri privind vânzarea de arme (cel al ONU, ridicat în 2003, şi cel al UE, ridicat în 2004), care i-au slăbit considerabil forţele armate. Astăzi, acestea numără 70.000 de militari, dar capacităţile operaţionale sunt slabe. La ora actuală, Libia are ca prioritate domeniul aeronauticii, o dovadă în acest sens fiind faptul că a cumpărat de la firma franceză Rafale 14 avioane de vânătoare de ultimă generaţie.
La fel, îşi va moderniza sistemul de apărare sol-aer. Dar noutatea absolută va fi crearea unei "forţe speciale", o grupare de elită în cadrul armatei, care va fi dotată cu tehnică şi aparatură de ultimă generaţie.
Cât priveşte întâlnirea pe care Moammar Gaddafi o va avea, la Tripoli, cu premierul italian Romano Prodi, discuţiile se vor axa pe acordul referitor la compensaţiile pe care Italia urmează să le acorde Libiei pentru perioada colonială.