„Indirim“ mare la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerile făcute de magazinele din Istanbul – de la producătorii de baclavale la mărcile de lux – îi aduc cot la cot la cumpărături pe europeni, iranieni şi israelieni. Cele 40 de zile ale Festivalului de cumpărături de la Istanbul pică în perioada în care trei religii sărbătoresc trei mari sărbători.

„Indirim" (adică „reducere") este cuvântul-lege la Istanbul în aceste zile. Iar „Alişveriş" este, în turcă, numele festivalului de cumpărături ce are loc - pentru străini şi turci şi deopotrivă - în vechiul Constantinopol. O perioadă de 40 de zile (18 martie - 26 aprilie) aleasă cu grijă: exact în acest interval se intersectează trei sărbători mari pentru trei religii - Paştele, Pesah (pentru mozaism) şi Nauruz (Noul An iranian). Marea diferenţă faţă de alte festivaluri de shopping din lume (Dubai, India, Singapore) este că „Alişveriş" se bazează pe reducerile la produsele din noile colecţii.

Citiţi şi: VIDEO Nu numai românii se calcă în picioare la inaugurarea magazinelor. Vezi ce se întâmplă şi în străinătate

Discounturi şi mici „Trucuri"

În jocul atragerii clienţilor au intrat zeci de mii de magazine din Istanbul, de la cele care vând baclavale şi cafea până la emblemele luxului internaţional precum Gucci, Prada sau Vuitton. Discounturile sunt între 20 şi 30% pentru produsele proaspăt lansate ale marilor firme şi merg până la 70% pentru colecţiile vechi.

Bazarul de condimente, una dintre principalele atracţii ale oraşului Foto: Eliza Frâncu

image

La eveniment participă toate mallurile din Istanbul (şi sunt nu mai puţin de 90, urmând ca peste doi ani numărul lor să fie de 140!), iar unele dintre magazine sunt deschise 24 de ore din 24. Totul este pigmentat cu evenimente culturale (în special concerte) care au loc fie în mall-uri, fie pe marile artere comerciale precum Nişantaşî, Bagdat sau Taksim.

Ce-i drept, unele magazine apelează la mici „trucuri". Astfel, am avut surpriza ca în magazinul unei mari firme internaţionale să ni se spună că reducerea de 20% este doar pentru ziua respectivă. Sunt însă doar cazuri izolate.

Milioane de dolari în plus

Oficialii, ca şi retailerii, se aşteaptă ca festivalul să atragă milioane de turişti, care să cheltuie în cele 40 de zile aproximativ 500 de milioane de dolari. Iar dacă festivalul va deveni o tradiţie, în decurs de 12 ani surplusul adus datorită festivalului ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari, aşa cum ne-a declarat co-preşedintele festivalului, Yilmaz Yilmaz.

„Avem în fiecare an acest uriaş aflux de turişti, aşa că am dorit să impulsionăm şi activitatea comercială. Am decis, împreună cu trei asociaţii de retaileri din Turcia, să organizăm acest festival. Majoritatea celor invitaţi au răspuns. Astfel, avem peste 300 de mărci turceşti şi internaţionale în festival", explică Yilmaz Yilmaz.

Concret, Turcia se aşteaptă ca un turist ajuns pe perioada festivalului la Istanbul să cheltuiască, în medie, 1.000 de dolari, faţă de 580, cât cheltuieşte în alte perioade. Cel mai mult cheltuiesc ruşii, urmaţi de iranieni şi de chinezi. Românii sunt aşteptaţi şi ei cu interes, chiar dacă nu sunt cumpărători de top. Statisticile spun că circa 500.000 de români vizitează anual vechea capitală a Imperiului Bizantin.

Iranienii, cheltuitori

Vecinii pe care turcii îşi pun cele mai multe cărţi când vine vorba de shopping sunt iranienii. Pe 18 martie (cu trei zile înainte de Nauruz), la Istanbul au aterizat mai multe avioane încărcate cu iranieni. Iranienii vin cu milioanele în oraşul de pe cele două continente. Au fost două milioane în 2010 (adică de patru ori mai mulţi decât în 2000), iar anul acesta numărul lor ar putea creşte cu mult. „Cererea venită dinspre Iran în perioada Nauruz s-a dublat anul acesta", spune Azade Doçi, patronul unei agenţii de turism turceşti.

În parte, se datorează regimului de liberalizare a vizelor, dar şi deschiderii guvernului lui Recep Tayyip Erdogan către această ţară. Însă la acest adevărat exod contribuie şi evenimentele culturale organizate la Istanbul special pentru iranieni, dar şi telenovelele turceşti, extrem de populare în Iran. 

Veniţi la Istanbul, iranienii lasă la o parte câteva din cerinţele mai dure ale shariei. Multe dintre femei îşi scot hijab-ul din avion, pentru a intra în „atmosferă". Pentru cei mai mulţi iranieni, prioritatea numărul unu este shoppingul. Pe iranience le vezi în aproape fiecare mare magazin, scotocind rafturile şi atingându-şi coatele cu europencele.

Fără să creeze probleme, fără să facă notă discordantă având faţa acoperită şi fără să pară deranjate că vreun alt bărbat în afara propriului soţ le zăreşte. Doar un alt mic argument că Turcia chiar funcţionează ca o punte între est şi vest, între creştinism şi islam.

Din barcă în magazin

Mulţi dintre turişti se duc ţintă către magazine imediat ce debarcă de pe vapor. În special britanicii. Românii, mai puţin: o linie maritimă directă Constanţa - Istanbul va fi inaugurată abia vara aceasta. De atunci, Constanţa va fi legată de Istanbul prin nave RoRo şi ferryboat-uri.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite