Gaddafi: „Libia va fi o flacără roşie“
0Capitala libiană ar putea deveni scena unor bătălii crâncene între protestatari şi forţele loiale preşedintelui, după ce acesta a spus că va înarma triburile care îl susţin. SUA şi UE au blocat averile colonelului Gaddafi, ale familiei şi apropiaţilor acestuia şi au întrerupt relaţiile militare.
„Vom distruge orice agresiune prin voinţă populară. Prin înarmarea oamenilor. Dacă e necesar, vom deschide depozitele de arme, astfel toate triburile libiene să fie înarmate", a spus Gaddafi, vineri seară, la televiziunea de stat. „Libia va deveni o flacără roşie, un cărbune aprins", a continuat Gaddafi. Discursul său a avut loc în urma unei represiuni dure a unor proteste izbucnite la Tripoli.
Mai citeşte şi:
VIDEO Gaddafi ameninţă: "Urmaţi-mă sau voi arde Libia!" / ONU şi SUA au decis sancţionarea regimului
O mare parte din ţară e acum controlată de forţele anti-Gaddafi, inclusiv de unităţi militare care au trecut de partea protestatarilor. Totuşi, liderul libian controlează încă cea mai mare parte a capitalei, care are două milioane de locuitori, din totalul de 6, 5 milioane al ţării.
Potrivit corespondenţilor, colonelul Gaddafi deţinea ieri controlul asupra centrului oraşului Tripoli, în timp ce ciocniri cu protestatarii aveau loc în alte părţi ale oraşului. Trimişii speciali ai presei italiene, care au vizitat mai multe zone din Tripoli în compania autorităţilor libiene, susţin că au auzit focuri de armă în timp ce asistau la o manifestaţie în favoarea colonelului Muammar Gaddafi în Piaţa Verde a oraşului.
Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a declarat la televiziunea de stat că numărul morţilor a fost exagerat, deşi a confirmat faptul că forţele aeriene libiene au bombardat patru depozite de muniţii. Saif al-Islam a promis că statul va recăpăta controlul în provinciile din est, preluate de protestatari.
Saif a negat că în atacurile asupra protestatarilor ar fi participat mercenari, după ce martori oculari au spus că soldaţi din Ciad, Mali şi alte state africane au fost implicaţi.
El a cerut comunităţii internaţionale să trimită o misiune de anchetă în Libia, pentru a dezminţi astfel „zvonurile" legate de atrocităţi. „Nu ne temem de fapte. Ne temem de zvonuri şi minciuni, pentru că faptele sunt de partea noastră", a spus el.
Exodul continuă
Un corespondent al BBC descrie scene de coşmar la aeroportul din Tripoli, unde mai multe mii de oameni stăteau ieri la coadă în întuneric şi frig, în încercarea de a prinde un zbor către exterior.
Evacuarea a mii de lucrători străini continuă, pe mare, pe aer şi pe uscat, însă unii dintre ei sunt prinşi ca în cursă. Sute de lucrători străini sunt în localităţi îndepărtate şi vulnerabile, fără nicio posibilitate de a ajunge în zonele de coastă sau la aeroporturi.
Corespondenţii aflaţi la graniţa dintre Libia şi Tunisia spun că mai multe mii de muncitori imigranţi egipteni au sosit acolo. Armata tunisiană şi organizaţiile de voluntari fac tot ceea ce pot pentru a ajuta, dar mulţi dintre călători îşi petrec nopţile reci afară, dormind în păturile pe care le aduc cu ei şi nu au acces la grupuri sanitare.
Consiliul de securitate al ONU discuta aseară posibile sancţiuni la adresa Libiei. Proiectul de rezoluţie, susţinut de Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA, sprijină un embargo privind importul de arme, interdicţii de călătorie pentru membrii guvernului libian şi îngheţarea averilor acestora ca răspuns la baia de sânge.
Bulgar mort în Libia
Colonelul Gaddafi deţinea ieri controlul asupra centrului capitalei, dar nu şi în suburbii
Cadavrul unui bulgar a fost găsit la Benghazi, în Libia, a fost transferat în Egipt şi predat Ambasadei Bulgariei la Cairo, a anunţat agenţia oficială egipteană Mena. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, „a fost împuşcat de mercenari", potrivit Mena. Autorităţile bulgare spun însă că bărbatul nu a fost împuşcat, ci a murit din „cauze naturale".
Noi marşuri în Tunisia şi Bahrain
Mii de manifestanţi au defilat, ieri, la Manama, cerând plecarea regelui Hamad ben Issa Al-Khalifa. Manifestaţia are loc la o zi de la un alt marş cu participare masivă, care cerea înlăturarea guvernului.
În capitala Tunisiei, forţele de ordine au dispersat ieri, cu ajutorul gazelor lacrimogene, aproximativ 300 de manifestanţi care scandau sloganuri antiguvernamentale în faţa Ministerului de Interne.
Acest nou protest are loc după violentele confruntări din ziua precedentă dintre forţele de ordine tunisiene şi grupurile de manifestanţi care încercau să pătrundă în minister şi care au incendiat sau jefuit trei comisariate din centru. Manifestanţii cer demisia premierului Mohammed Ghannouchi, un vechi colaborator al fostului preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali.
Părăsit de infirmieră
Galina Kolotniţka, infirmiera ucraineană care l-ar însoţi peste tot pe liderul libian Muammar Gaddafi, potrivit dezvăluirilor WikiLeaks, se pregăteşte să se întoarcă în Ucraina. Fiica acesteia a declarat pentru cotidianul ucrainean „Segodnia" că mama sa e şocată de violenţele din Libia.