VIDEO Dictatorul a golit vistieria de aur
0Familia dictatorului Ben Ali a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, care valorează zeci de milioane de euro. Informaţia-şoc, potrivit căreia soţia dictatorului a luat mare parte din rezerva de aur a ţării, i-a înfuriat pe tunisieni, care au ieşit în stradă.
Leila Trabelsi, nevasta fostului lider tunisian, a retras lingourile de aur de la Banca Centrală (BCT) vineri. Informaţia a fost lansată de serviciile secrete franceze, citate de cotidianul „Le Monde". Se pare că, iniţial, guvernatorul băncii ar fi refuzat să retragă cele 1,5 tone de aur. El a cedat însă presiunilor lui Ben Ali. Instituţia bancară susţine că informaţiile sunt false. „Rezervele de aur ale Băncii Centrale din Tunisia nu au fost atinse în ultimele zile. Nici rezerva de valută nu a fost atinsă", a declarat o sursă oficială din cadrul BCT pentru AFP. Reprezentantul băncii precizează că, în ultimele zile, guvernatorul BCT nu i-a văzut nici pe Leila Trabelsi şi nici pe soţul acesteia. Potrivit „Le Monde", lingourile de aur ar fi fost transportate în Dubai. În acest timp, Ben Ali şi soţia s-ar fi refugiat în oraşul saudit Jeddah, situat la malul Mării Roşii.
Conturi, în Elveţia?
Tunisienii se-nghesuie să-şi facă provizii de mâncare
Goana după averea dictatorului se desfăşoară însă şi pe teritoriul Europei. Ministerul de Externe de la Berna caută în Elveţia conturile ascunse ale fostei elite politice tunisiene. Conturile pot fi blocate doar dacă Tunisia formulează acuzaţii la adresa lui Ben Ali. Vestea golirii vistieriei statului a înfuriat oamenii, care au vandalizat reşedinţele luxoase ale familiei dictatorului. Tunisienii au luat tot ce se putea din imobilele de lux, inclusiv geamurile şi plantele ornamentale din grădină. Un văr al Leilei Trabelsi a fost înjunghiat pe stradă de necunoscuţi.
Citiţi şi:
FOTO Tunisia, după revoluţie. În aşteptarea unui nou guvern
Situaţia din Tunisia nu pare să se redreseze nici în a patra zi de la fuga dictatorului. Armata, care a refuzat să deschidă focul asupra mulţimii revoltate, a luat cu asalt palatul prezidenţial unde se ascundeau susţinătorii fostului regim. De vineri şi până astăzi, Tunisia a schimbat trei preşedinţi interimari. Controlul a fost preluat iniţial de premierul Mohammed Ghannouchi, un apropiat al lui Ben Ali, apoi, potrivit Constituţiei, de liderul Parlamentului, Foued Mebazaa.
Armata ţine frâiele puterii
Portertele dictatorului Ben Ali au fost „exilate“ din ministere
Presa franceză apreciază însă că, în prezent, Tunisia nu este condusă de preşedintele interimar, bătrân şi bolnav, ci de Rachid Ammar, şeful de stat major al Armatei terestre. Acesta fusese demis de dictator pentru că a refuzat să tragă în demonstranţi. Noul Guvern de uniune naţională anunţat ieri de premierul Ghannouchi nu aduce schimbări majore. Alături de trei membri ai opoziţiei, „greii" regimului lui Ben Ali, miniştrii Internelor, Apărării, Finanţelor şi de Externe au fost reconfirmaţi în funcţii. Dincolo de politică, revoluţia tunisiană are eroii şi antieroii săi. Din prima categorie face parte Mohamed ben Kilani, un pilot al companiei „Tunis Air", care a refuzat să ajute familia lui Ben Ali să fugă în Franţa.
„Terminasem îmbarcarea pasagerilor în cursa spre Lyon. Şi Turnul de control m-a anunţat că vin încă cinci persoane cu statut special. Mi-am dat seama că este vorba de familia prezidenţială", povesteşte pilotul în vârstă de 37 de ani. „Mi-am adus aminte de imaginile cu revoltele văzute la televizor şi am decis să nu particip la această operaţiune criminală. Dacă aş fi ajutat această familie, aş fi rămas tot restul vieţii mele un trădător", a declarat Ben Kilani, citat de „Le Parisien". Antieroul revoluţiei tunisiene pare să fie nu atât dictatorul, ci soţia acestuia. Numele Leilei Trabelsi este legat de o serie de privatizări suspecte, de scandaluri de corupţie şi de monopolul industriei hoteliere din ţara nord-africană.
Tunisienii din Cluj se tem pentru cei dragi
Ben Jdidia (dreapta), în discuţie cu reporterul „Adevărul“
Teroare, teamă, neputinţă. Sunt doar câteva dintre sentimentele care au încercat familiile studenţilor tunisieni din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate de expaţi din oraş, în ultimele zile. Îngrijorare se poate citi şi pe chipul lui Riadh Ben Jdidia, unul dintre cei peste 800 de studenţi ai UMF Cluj, chiar dacă este la câteva sute de kilometri de ţara natală, cea mai „fierbinte" zonă din lume în acest moment. „Cea mai afectată e sora mea, în vârstă de 29 de ani. Este foarte speriată. Mă sună de câteva ori pe zi. Cu părinţii mei vorbesc zilnic de două ori, o dată pe internet şi o dată telefonic. Pe mine mă încearcă două sentimente: unul de satisfacţie, iar altul de îngrijorare, pentru că există posibilitatea să fie şi mai rău decât înainte", a explicat Riadh Ben Jdidia, student în anul VI, la Stomatologie.
Nopţi albe, fără mâncare
Acesta susţine că familia lui, care locuieşte în capitala ţării, în Tunis, a fost puternic afectată în ultimele zile de manifestaţii violente din oraş. „În ultima vreme au trăit în teroare. Se auzeau împuşcături, chiar şi când vorbeam la telefon. Le era foarte frică. Nu aveau voie să iasă din casă până la 8.00 dimineaţa. Ciocnirile dintre armată şi rebelii înarmaţi au creat teroare peste tot. Au distrus totul. Şi în casa părinţilor mei era cât pe ce să intre", a explicat Riadh, tatăl acestuia fiind de profesie avocat, iar mama, profesor universitar.
Riadh spune că familia lui nu a putut închide un ochi în toate nopţile de la debutul revoluţiei şi a fost nevoită să supravieţuiască, în toate aceste zile, fără mâncare: „Ultima oară când am vorbit cu ei mi-au spus că situaţia s-a ameliorat, însă în continuare nu e linişte totală. S-a micşorat cu o oră intervalul orar în care nu au voie să iasă din case. În ultimele zile nu prea mi-a stat capul la învăţat. Mă gândeam mai mult la ce se întâmplă în Tunisia".
Vor să-şi amâne examenele
Îngrijoraţi de evenimentele din ţara natală, dar şi de clipele de coşmar prin care trec în aceste zile familiile lor, studenţii tunisieni au înaintat ieri o cerere prin care solicită rectorarului UMF amânarea sesiunii de examene. ;Sebastian Secan
"Familia mea a trăit în teroare în ultima perioadă. Se auzeau împuşcături chiar şi când vorbeam la telefon."
Riadh Ben Jdidia student tunisian la Cluj
„Terorişti străini"
Manifestanţii antiguvernamentali au ieşit în stradă în Tunis, ieri, chiar înainte de anunţarea guvernului de uniune naţională. Poliţia a fost nevoită să folosească tunuri cu apă ca să disperseze sutele de manifestanţi care cereau partidului preşedintelui Ben Ali să renunţe la putere. Confruntări dure au avut loc şi între armată şi susţinătorii vechiului regim, care au tras din ambulanţe asupra populaţiei, creând panică. În plus, 12 suedezi veniţi la vânătoare de mistreţi în Tunisia au fost bătuţi crunt de mulţimea furioasă care, descoperind că au arme la ei, i-a acuzat că sunt „terorişti străini". „Ne-au scos din maşini şi ne-au bătut cu picioarele", a povestit una dintre victime.