Deschiderea Cubei. Urmează reforma politică
0Anul 2012 va aduce noi schimbări atât în plan economic, cât şi în plan politic pentru cubanezi. La 1 ianuarie a început o nouă etapă în procesul de privatizare din sectorul public.
Oficial, cuvântul reformă este tabu în ţara lui Fidel Castro, astăzi condusă de fratele acestuia, Raul Castro. Nomenclatura cubaneză preferă să-i spună „reîmprospătarea modelului socialist". Dar oricum i-ar zice, cubanezii simt deja vântul schimbării pe Insulă. De anul trecut, ei pot să-şi vândă şi să-şi cumpere apartamente şi maşini, iar de la 1 ianuarie libera iniţiativă este extinsă.
Angajaţii la stat îşi pot deschide propria afacere: service-uri pentru reparaţii aparatură electrică şi electrocasnică, ateliere de dulgherie, croitorie etc. Această măsură se aplică mai întâi în şase din cele 15 provincii cubaneze. Viitorii antreprenori îşi vor putea fixa salariile şi preţurile pentru serviciile şi produsele oferite, dar şi orarul de muncă.
După 50 de ani, liderul de la Havana a anunţat că va promova o reformă treptată a legii migraţiei care ar înlătura din restricţiile aplicate cubanezilor călătoria în străinătate.
Printre măsuri se numără mai ales eliminarea permiselor de intrare şi ieşire din ţară şi conceptul de emigrare „definitivă" care implică confiscarea de către stat a tuturor bunurilor emigrantului şi imposibilitatea acestuia de a se întoarce în Cuba.
Şi serviciul de telefonie, fixă şi mobilă, a cunoscut un adevărat boom în ultimii trei ani de când a preluat frâiele ţării Raul Castro. După cum a anunţat compania de stat Etecsa, în Cuba se află în circulaţie 2,4 milioane de telefoane celulare şi tot atâtea fixe, potrivit ziarului cubanez „Juventud Rebelde", care-l citează pe preşedintele companiei Etecsa, Mayra Arevich Marin. Telefoanele sunt mai ales de producţie chineză.
După virajul economic, preşedintele Raul Castro va deschide un alt şantier, cel al reformei politice. Punctul de cotitură va fi la sfârşitul acestei luni, în timpul Conferinţei Partidului Comunist. Pe ordinea de zi se vor afla şi limitarea mandatelor şefului statului, liberalizarea internetului şi lupta împotriva corupţiei.
La sfârşitul acestui an a avut loc la Havana şi prima slujbă religioasă, după 52 de ani. La slujbă au participat şi mai mulţi oficiali de rang înalt, între aceştia vicepreşedintele Esteban Lazo şi ministrul de Externe Bruno Rodriguez. Papa Benedict al XVI-lea urmează să viziteze şi el Cuba în primăvara aceasta.