În Columbia, pe urmele lui Gabriel Garcia Marquez
0Gabriel Garcia Marquez s-a născut în 1927, în Aracataca şi este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine vânduţi scriitori ai secolului al XX-lea. Deşi îşi petrece cea mai mare parte a vieţii
Gabriel Garcia Marquez s-a născut în 1927, în Aracataca şi este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine vânduţi scriitori ai secolului al XX-lea. Deşi îşi petrece cea mai mare parte a vieţii în Mexic şi în Europa, sursele de inspiraţie se găsesc în ţara natală.
Are zeci de nuvele care au devenit bestselleruri, iar în 1982 a câştigat Premiul Nobel
pentru literatură.
Una dintre cele mai frumoase şi tragice poveşti de dragoste din literatura universală, "Dragostea în vremea holerei", scrisă de cunoscutul scriitor sud-american Gabriel Garcia Marquez, a fost reprodusă recent într-un film, ocazie pentru jurnalistul britanic Richard McColl să plece într-o călătorie în Columbia, în căutarea locurilor care l-au inspirat pe marele artist.
Călătorie iniţiatică
"Am ajuns în umedul oraş Cienaga, la aproximativ 35 kilometri de Santa Marta, fostul sediu al Companiei de Fructe din Columbia şi scena masacrului muncitorilor care culegeau banane, despre care vorbeşte Gabriel Garcia Marquez în <> ", povesteşte jurnalistul britanic Richard McColl într-un editorial publicat de BBC. Jurnalistul şi scriitorul londonez a plecat într-o călătorie cu accente vădit iniţiatice, pe urmele tinereţii scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, unul dintre idolii săi.
Momentul ales coincide cu ecranizarea romanului "Dragostea în vremea holerei", ce va avea premiera în Statele Unite în această săptămână, în curând urmând să apară şi în cinematografele din România. "Acesta este inima realismului magic din Columbia şi începutul căutărilor <> Macando, locul ficţional în care are loc acţiunea din nuvelă", continuă McColl.
"Nici măcar o ramură de palmier nu tresare, doar un câine liniştit trece agale, iar deasupra, un stol de păsări de mare se ondulează pe cer. Acesta este teritoriul lui Gabriel Garcia Marquez, unde evenimentele normale sunt văzute cu superstiţie şi farmec", povesteşte britanicul. Următoarea oprire a acestuia este orăşelul Aracataca, locul de naştere al lui Marquez, unde se presupune că ar fi oraşul Macando.
Autorităţile columbiene au reconstruit casa părintească a lui Marquez şi au transformat-o într-un muzeu, vizitat anual de mii de admiratori. "Turiştii ar trebui să înţeleagă că fiecare orăşel de pe coasta columbiană conţine aspecte din Macando", încheie McColl. (George Daniel Rîpă)