Ce vrea NATO de la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii ar putea da Alianţei mitraliere kalaşnikov, dar şi petrol şi gaze, fără a cere bani în schimb.

Negocierile între noul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi liderii ruşi au avut loc într-un context favorabil. Prima reuniune la nivel ministerial Rusia-NATO, de la Bruxelles, după războiul ruso-georgian, a fost un succes. A fost înfiinţat chiar un grup de lucru comun privind Afganistanul.

Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică este încă dezamăgită că Moscova nu o sprijină mai mult pe frontul afgan. Astfel, un diplomat aliat de rang înalt, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că ruşii ar putea să facă mai mult.

De exemplu, ar putea da Alianţei mitraliere kalaşnikov, dar şi petrol şi gaze, fără a cere bani în schimb. Unii experţi cred că implicarea militară a Moscovei în Afganistan nu este în interesul securităţii ţării. Totuşi, Aleksei Arbatov, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, spune că retragerea trupelor NATO din Afganistan şi revenirea la putere a talibanilor reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei.

„Este neserioasă ideea de a furniza gratuit Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord petrol şi gaze, dar a-i ajuta cu arme automate şi chiar armament greu este posibil, binenţeles contra cost", spune Arbatov.

În schimb, Pavel Zolotarev, director adjunct al Institutului SUA şi Canada din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, crede că acordul dat NATO de a tranzita armament prin Rusia, fără a mai vorbi de posibilitatea de a furniza arme ţărilor răvăşite de conflicte, nu sunt conforme cu interesele Moscovei.

„Suntem interesaţi de stabilizarea situaţiei din Afganistan, dar autorităţile ruse au făcut foarte mult în această direcţie: au pregătit poliţiştii afgani pentru a lupta împotriva traficului de droguri, au încheiat cu Statele Unite un acord privind tranzitul militar". Toate acestea sunt comparabile ca importanţă politică cu asistenţa americană din cadrul programului „Lend-Lease", în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, subliniază Zolotarev.

„Washingtonul ar dori probabil ca noi să deschidem un «al doilea front». Dar noi suntem deja în prima linie. Este foarte important să evităm o situaţie de genul: după ce americanii vor pleca, noi să rămânem, iar în acest timp Occidentul, cu Statele Unite în frunte, vor continua extinderea NATO spre Est", conchide expertul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite