Cartonaş galben pentru exporturile chineze
0Camera Reprezentanţilor a aprobat un proiect de lege privind sancţionarea ţărilor ce-şi subevaluează moneda. China respinge sugestiile congresmenilor americani de a creşte valoarea yuanului cu 20 de procente, mişcare ce ar falimenta numeroase companii.
Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri seara proiectul de lege ce prevede penalizarea produsele importate din ţări care îşi menţin moneda la un nivel scăzut în mod artificial, ţinta clară fiind China. Întâmplător sau nu, yuanul s-a depreciat ieri pentru prima dată în ultimele trei săptămâni în raport cu moneda americană (un dolar - 6,69 faţă de 6,68 yuani). Experţii consideră că moneda chineză ar urma să se aprecieze, dar nu foarte mult, până în noiembrie.
Proiectul Congresului, care a trecut cu 348 de voturi pentru (dintre care 99 de republicani) şi 79 împotrivă, are nevoie şi de aprobarea Senatului pentru a ajunge pe masa preşedintelui Barack Obama. Aflat în Iowa, liderul de la Casa Albă a declarat cu puţin timp înainte de vot că nivelul scăzut al yuanului „contribuie la deficitul nostru comercial", chiar dacă nu este motivul principal al acestui deficit mare. Potrivit presei americane, senatorii vor dezbate proiectul după alegerile din 2 noiembrie, iar rezultatul votului va depinde foarte mult de deznodământul parţialelor. Dacă propunerea va trece şi de Senat, Departamentul Comerţului ar putea impune accize pe anumite produse importate din ţări cu „valute fundamental subevaluate".
Acuzaţii similare
În aceeaşi zi, Sun Zhenyu, reprezentantul Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, a declarat că Statele Unite ar trebui să stabilizeze dolarul, o monedă-cheie în sistemul monetar internaţional. Moneda americană se depreciază de opt ani, în timp ce deficitul SUA a crescut, din cauza unor măsuri de sprijinire a economiei adoptate de Rezerva Federală, notează Reuters. „Folosind ca pretext rata de schimb a yuanului pentru a impune măsuri protecţioniste împotriva Chinei nu poate decât să afecteze relaţiile economice şi comerciale" dintre cele două ţări, a avertizat Jiang Yu, purtătoarea de cuvânt a ministrului de Externe.
Cum poate riposta Beijingul?
Potrivit „The Wall Street Journal", e greu de crezut că SUA vor ajunge atât de departe încât să impună taxe suplimentare importurilor chineze. O astfel de decizie nu poate fi luată decât cu acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care cel mai probabil se va opune. James Bacchus, fost judecător la OMC, a explicat că este dificil să demonstrezi că o ţară îşi subevaluează moneda sau că această metodă este folosită pentru a-şi sprijini exporturile. Până acum, China a ripostat la toate măsurile luate de Washington împotriva ei, aşa că este de aşteptat să procedeze la fel. Companiile chineze ar putea să excludă firmele americane de la licitaţiile pentru contractele foarte mari. Guvernul ar putea vinde o parte din obligaţiunile Trezoreriei SUA, dar experţii apreciază că ar fi riscant, deoarece în acest fel şi-ar aprecia propria monedă.
Armata SUA, dependentă de metalele chineze
În timp ce pe plan economic cele două superputeri duc un adevărat război, pe plan militar au anunţat că vor relua cooperarea, întreruptă în ianuarie după ce Washingtonul a anunţat că va vinde arme Taiwanului. Potrivit „Bloomberg", armata SUA riscă să rămână fără rezerve de neodymium, un metal rar folosit la bombele inteligente, radarele navale sau ochelarii cu infraroşu. China produce 97% din acest metal, pe care-l poate folosi ca pe o armă eficientă.
Deficit comercial
Deficitul comercial al SUA faţă de China va atinge anul acesta nivelul de 250 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile americane în China au crescut cu 36,2% în primele luni ale lui 2010, faţă de perioada similară din 2009.