Când firmele dau faliment, vine Mafia
0„Afacerile“ temutei organizaţii mafiote merg din plin pe timp de criză. Întreprinzătorii din Nordul Peninsulei au fost nevoiţi să-şi vândă firmele unor clanuri ale N’Dragheta deoarece le este tot mai greu să obţină un credit.
Mafia italiană profită de criză şi spală banii provenind din traficul de cocaină şi extorcare de fonduri cumpărând firme şi proprietăţi în nordul Italiei, profitând de dificultăţile financiare prin care trec oamenii de afaceri şi cetăţenii, spun judecătorii anti-mafia citaţi de cotidianul „Independent".
Mai citeşte şi:
Analiză: Cum se manifestă criza în fiecare stat din Uniunea Europeană
Un magistrat a declarat că mafioţii din N'Dragheta, cel mai mare sindicat al crimei organizate din Italia, au investit sume importante în firme de construcţii, restaurante, pizzerii.
Magistraţii spun că din cauza fricii numai trei din 50 de proprietari care au căzut victime extorcării de fonduri din partea mafiei au fost de acord să apară în faţa instanţei într-un proces ce se va deschide săptămâna viitoare şi în care 39 de mafioţi vor fi judecaţi fiind suspectaţi de activităţi criminale.
„Acest fapt arată că Mafia este temută în nordul Italiei, iar oamenii sunt speriaţi", declară magistratul Mario Venditti. Procurorii au descoperit că membrii N'Dragheta deţin o poziţie de cvasimonopol într-o zonă din apropierea Aeroportului Malpensa din Milano, unde furnizează bunuri şi servicii pentru proiectele de construcţii.
Politicieni implicaţi?
Companiile care nu cumpără de la Mafie au fost ameninţate. Magistraţii nu exclud ca şi politicienii locali să fie implicaţi. Pentru că multe dintre victime refuză, de frică, să colaboreze cu justiţia, o mare parte a urmăririi penale se bazează pe interceptări telefonice, dar acum guvernul Berlusconi încearcă să le limiteze şi le va îngreuna munca.
Un alt magistrat din Milano, Alberto Nobili, a avertizat că N'Dragheta , care îşi are rădăcinile în regiunea în Calabria (sud), caută să-şi extindă operaţiunile în nordul ţării, mai bogat.
El spune că aproximativ 1.000 de familii ale acestei faimoase organizaţii criminale sunt active în Milano şi în zonele învecinate şi cel puţin un clan al acesteia, familia Mancuso, se crede că a cumpărat un restaurant pitoresc din nordul oraşului, frecventat de turişti.
Liderii unor asociaţii ale industriaşilor au avertizat că pe fondul crizei financiare este foarte uşor pentru Mafie să cumpere afaceri legale, în condiţiile în care firmele iau acum cu mare greutate un credit.