Mircea Badea şi cartea
0Mai mulţi cititori mi-au atras atenţia că Mircea Badea „m-a înjurat“ duminică seara pe Antena 3. Mare brânză, mi-am zis, Mircea Badea mă înjură de ani de zile, iar asta mă afectează tot atât de mult cât faptul că s-a scumpit benzina în Alaska.
Ieri am urmărit o înregistrare a emisiunii şi am a face doar o observaţie: Mircea Badea comite o măgărie considerându-i proşti şi snobi pe cei care frecventează Târgurile de Carte.
Reproduc principalele afirmaţii făcute de realizatorul emisiunii „În gura presei". Altfel spus, îi cedez rubrica de faţă, astăzi, lui Mircea Badea, nu înainte de a-i mulţumi pentru publicitatea făcută cărţii. Să-l judece prietenii mei, cititorii!
„La Târgul de Carte era o coadă. Recunosc că nu m-am dus la Târgul de Carte, eu fiind un băiat căruia îi plac violenţa şi ceafa de porc. M-am dus la mall. Alţii s-au dus la Târgul de Carte. Şi acolo era o coadă mare-mare. Ce se dă? Se dă pui? Nu. Se dă lumină? La ce era coada aceea uriaşă la Târgul de Carte? Vreţi să ştiţi? Era coadă la autografe la... Cartianu! Oau! Pentru mine Cartianu este un cartof. Nu văd nicio altă însuşire a lui Cartianu în plus faţă de cele ale unui cartof. Nu există o însuşire care să-l distingă cumva de un cartof. Atât ca aspect, cât şi ca orice.
Şi a scris Cartianu, frăţioare, o carte. Bine, faptul că a reuşit s-o scrie, el fiind semianalfabet - zic «semi» ca să fiu totuşi elegant - e, de asemenea, o performanţă. Îl bănuiesc că nici n-a scris-o el sau oricum a fost corectată de unu' care i-a pus liniuţele unde trebuie. A trebuit să înveţe să se semneze. «Vezi că trebuie să dai autografe.» «Aoleu, nu merge să pun degetul?»
Deci, Cartianu a scris o carte despre Revoluţie. A stat el, un investigator de renume, că el a descoperit... apa caldă nu prea a descoperit-o. A scris el o carte, cum e cu Revoluţia... cu nucleul KGB-ist care a pus mâna pe România... şi care, de la Revoluţia din România, nucleul KGB-ist a făcut o contrarevoluţie şi a preluat toată treaba. Şi are mărturii. L-a auzit unu' pe altu' vorbind în ruseşte. Tare! Nici nu mai vorbesc despre carte.
Dar nu era coadă să cumpere cartea! Poate i-a prostit cineva, dacă nu cumva erau prostiţi din naştere. «Deci, fiţi atenţi, are ăla în carte poze cu Elena Ceauşescu goală.» Nu, frate, coada era la autografe! Erau oameni care, cu cărticica în mână, s-au dus ei să ia cărticica, să vadă cum a fost Revoluţia. Că parcă ei n-au trăit pe vremea aia... Unii dintre ei n-or fi trăit. Ei n-au înţeles cu capul lor şi le explică Cartianu. S-au dus cu cartea lui aşa, ca să le semneze ăla. Să scrie Grigore... (...) Şi se ducea lumea, stătea la coadă cu cărticica, cu dezvăluirile acelea de senzaţie, acea lumină, acea revelaţie, stătea să le semneze Cartianu pe carte.
Pentru mine a fost o mirare că Cartianu ştie să semneze. Asta este - oau, oau! - foarte tare. Era o coadă imensă. Deci, există oameni în această ţară care vor să aibă semnătura lui Cartianu pe cartea lui Cartianu? Răspuns: da. Nu am o problemă să spun asta: da, era o coadă imensă la autografe la Cartianu. E un fapt. (...) În ţara pixelului albastru, în ţara în care Băsescu e un preşedinte reales, un autor precum Cartianu trebuie să fie cumva de succes. (...)
Căutai pe net. Aţi văzut că toţi au fantasme de scriitori. Toţi sunt nişte Balzac, Proust, Pamuk. Toţi vor să rămână pentru posteritate, să marcheze generaţii, culturi, orizonturi. Şi avem topul celor mai vândute cărţi la Gaudeamus: cinci autori români şi patru străini semnează titlurile din Top 10 al celor mai vândute volume de la Târgul de Carte, încheiat luni. Grigore Cartianu, Principesa Margareta, Aurora Liiceanu, Daniela Zeca Buzura şi Ion Cristoiu sunt cei mai cumpăraţi scriitori autohtoni. Adică io l-am bagatelizat pe Cristoiu, dar e şi el cumpărat. Hai că vă spun cu cât. Conform clasamentului «Adevărul», pe primele cinci locuri se află «Crimele Revoluţiei» de Grigore Cartianu: 2.886 de exemplare. (...)"