De la 1 iulie, leul nou ia locul leului vechi pe etichete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In relatia bancilor cu clientii, ziua de astazi se anunta deosebit de incarcata. Se fac ultimele plati inaintea denominarii, iar bancomatele vor functiona probabil nonstop, fiind ziua in care

In relatia bancilor cu clientii, ziua de astazi se anunta deosebit de incarcata. Se fac ultimele plati inaintea denominarii, iar bancomatele vor functiona probabil nonstop, fiind ziua in care romanii isi vor face o rezerva de lichiditati pentru perioada 30 iunie - 4 iulie. Marile retele comerciale au solicitat bancilor un stoc de lei noi si fac pregatiri pentru adaptarea caselor de marcat si a masinilor de numarat bani la noile bancnote si monede. Considerata de specialisti un proces pur tehnic, denominarea va presupune insa un efort suplimentar de identificare in portofel, timp de un an si jumatate, a celor doua tipuri de bancnote si monede, o atentie sporita la acordarea restului, calcule mentale atunci cand acesta va fi constituit din lei vechi amestecati cu lei noi. Si, nu in ultimul rand, presupune costuri pentru actorii implicati in acest proces. Desi BNR a tinut in mare taina costul denominarii pentru sistemul bancar, sunt voci care spun ca au fost puse la bataie 20-30 milioane de euro. Apoi, sunt costurile atasate, care privesc comerciantii, contabilitatea firmelor s.a. Data fiind experienta trecerii la euro, nu sunt excluse rotunjiri de preturi. Unii analisi vorbesc inclusiv de un usor puseu inflationist, urmare a denominarii. Dar, conform guvernatorului BNR, "totul se simplica" si vom pune capat, cel putin ca terminologie, miliardarilor. Bancomatele care, incepand cu 1 iulie, vor putea furniza lei noi sunt departe de a acoperi cererea, supradimensionata de curiozitatea fireasca a romanilor de a pipai leul nou. Chiar si cea mai mare banca din sistem nu va putea fi prezenta cu mai mult de 200 astfel de bancomate, raspandite in Bucuresti, in capitalele de judet si alte cateva orase mari ale tarii. O situatie asemanatoare se va inregistra cu ATM-urile BRD Societe Generale. Mai mult, a treia banca din sistem, Raiffeisen Bank, nu va avea in aceasta prima etapa nici un bancomat adaptat la leii noi. Aceeasi situatie se va inregistra pentru bancile mici emitente de carduri.
Marile magazine si-au adaptat orarul dupa leul greu
Marile retele comerciale au adus modificari programului de lucru cu publicul din zilele de 30 iunie si 1 iulie. Mai precis, au scurtat cu circa 2 ore programul ultimei zile a acestei luni, ora de inchidere fiind devansata, iar pe 1 iulie clientii vor trebui sa mearga ceva mai tarziu decat de obicei la cumparaturi, incepand cu ora 9. In zilele de 30 iunie si 1 iulie, plata se va face cu numerar si tichete de masa pentru alimente, si cu numerar, ordin de plata si cecuri pentru produse nealimentare. Din 2 iulie, vor fi reintroduse platile pe card. De la 1 iulie, toate afisarile de preturi, cursuri si tarife se vor modifica. Leul nou va trece in prim-plan, iar leul vechi, cu cifre mici, in partea de jos a etichetelor.

In intervalul 30 iunie - 3 iulie bancile vor avea un program special cu publicul
BCR
Platile la ATM (rate la credit si facturi), precum si serviciul de incarcare electronica a cartelelor de telefon mobil vor fi suspendate in perioada 29 iunie, ora 8:00 - 1 iulie, ora 8:00. Bancomatele si POS-urile bancii vor fi inchise din 30 iunie, ora 8:00, pana cel mai tarziu vineri, 1 iulie, ora 8:00. Din 1 iulie, incepand cu ora 8:00, vor fi puse pe rand in functiune 200 de bancomate BCR, in Bucuresti, resedintele de judet si alte orase, care vor elibera bancnote din noua emisiune monetara in cupiuri de 10 si 50 lei noi. Reteaua de automate de schimb valutar va fi oprita in intervalul 30 iunie, ora 8:00 - 1 iulie, ora 00:00. Treptat, cele 50 astfel de aparate din reteaua bancii vor trece la alimentarea cu lei noi. In cursul lunii iulie, vor fi montate in tara alte 30 automate de schimb valutar.
BRD Societe Generale
In 29 iunie, bancomatele de la unitatile bancii se vor opri incepand cu ora 22:15. ATM-urile din alte locatii se vor opri incepand cu ora 21. POS-urile vor fi oprite la ora 23:45. In 1 iulie, bancomatele si punctele de vanzare la comercianti vor deveni operationale esalonat, incepand cu ora 0:00. Lei noi vor putea fi scosi de la 125 de bancomate BRD, in cupiuri de 10, 50 si 100 lei. In 2 si 3 iulie vor functiona, doar pentru operatiuni de schimb valutar si de incasare, unitatile bancii din magazinele Carrefour Militari si Orhideea din Bucuresti si mall-urile Jolie Ville din Bucuresti si Mercur Mall din Ploiesti.
Raiffeisen Bank
Sistemul de carduri al bancii va fi oprit pentru maximum 24 de ore, din 30 iunie, incepand cu ora 10:00.
Banca Tiriac
Operatiunile cu carduri prin intermediul bancii vor fi oprite in 30 iunie. In perioada 29 iunie - 1 iulie, serviciul TelAcces va fi disponibil direct prin agentii sai. Modulul Interactiv Voice Acces nu va fi operabil.
Alpha Bank Romania
Reteaua de bancomate ale bancii va fi inchisa din 30 iunie, ora 15:00, pana in 1 iulie, ora 00:00. Sistemele de Internet Banking si Electronic Banking nu vor fi operabile intre 30 iunie si 4 iulie.
Finansbank
Tranzactii de schimb valutar vor putea fi efectuate doar in cadrul unitatilor deschise in complexurile Plazza Romania si Bucuresti Mall si la punctele de lucru din statiunile Neptun si Mamaia. Terminalele POS aflate la comerciantii acceptanti de card nu vor functiona in perioada 30 iunie - 1 iulie, iar bancomatele bancii vor accepta tranzactii in ziua de 1 iulie, intre orele 0:00 si 6:00.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite