Agricultura şi energia, cele mai expuse sectoare la seisme financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii BNR susţin că firmele din aceste domenii vor resimţi cel mai puternic eventualele fluctuaţii valutare sau majorările de dobânzi. Prăbuşirea cu 20% - 30% a monedei naţionale sau

Analiştii BNR susţin că firmele din aceste domenii vor resimţi cel mai puternic eventualele fluctuaţii valutare sau majorările de dobânzi.

Prăbuşirea cu 20% - 30% a monedei naţionale sau o creştere a ratei dobânzilor la lei, în perioada 2007-2009, nu va avea un impact devastator asupra companiilor din ţara noastră. Analiştii Băncii Naţionale a României sunt de părere că cele mai ferite de riscuri sunt companiile din sectorul comercial şi cel al serviciilor.

Conform unui raport al Băncii Naţionale a României, riscul de neplată al creditelor pentru companii a scăzut în 2007, comparativ cu anii precedenţi. Şi în următorii trei ani, analiştii BNR se aşteaptă la o accentuare a tendinţei de diminuare a riscurilor. În acest moment, peste 52% din creditele bancare sunt concentrate la companii expuse la un risc mediu de rambursare.

Acest fapt nu afectează major stabilitatea financiară din economia românească, pentru că situaţia este contrabalansată de cealaltă jumătate a companiilor îndatorate, care au un risc foarte scăzut de nerambursare. Astfel, sectoarele economice care reprezintă o ameninţare minimă sunt comerţul şi serviciile. La polul opus se află sectorul energetic şi agricultura. Deşi concentrează doar 8% din împrumuturile pentru companii, probabilitatea de nerambursare asociată celor două sectoare este mult mai ridicată, atât pe termen scurt (1 an), cât şi pe termen mediu (3 ani).

Creditele pentru agricultură sunt cele mai riscante

Deşi gradul de risc al creditelor pentru companii scade de la un an la altul, riscurile împrumuturilor acordate sectorului agricol sunt în continuă creştere. "Riscul în creştere se datorează, în principal, volatilităţii producţiei agricole. În plus, suprafaţa agricolă este în continuă scădere, ceea ce face ca volumul garanţiilor care ar putea fi prezentate la bancă să scadă. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că infrastructura de bază în sectorul agricol este, practic, inexistentă", explică analistul Liviu Voinea. Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor din agricultură susţin că dobânzile mari pentru creditele acordate de bănci în acest sector sunt principalul motiv pentru care creditarea agriculturii este mai riscantă, decât în cazul altor sectoare.


Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli, spune că, "dacă pentru un credit obişnuit rata dobânzii variază între 9%-11%, pentru unul agricol dobânda poate ajunge chiar şi la 14,5%". Rădulescu este de părere că nu volatilitatea producţiei agricole ar fi, prin urmare, principalul vinovat de situaţia în care se află agricultura.


Tot în topul probabilităţii de nerambursare la nivel sectorial în următorii doi ani se situează companiile din sectorul energetic. Acestea deţin însă numai 3% din creditele acordate companiilor în acest an. "Situaţia sectorului energetic rămâne una privilegiată, întrucât companiile sunt puternic susţinute financiar de stat. Prin urmare, riscul nu ar trebui să fie atât de ridicat", subliniază Liviu Voinea.
În următorii trei ani, analiştii BNR consideră că cele două sectoare vor continua să rămână cele mai riscante la rambursarea creditelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite