Sicilia a intrat la apă
0Scăderea drastică a turismului a dus la dispariţia tranzacţiilor imobiliare din insula situată în sudul Italiei. Vremurile când insula aducea bani din vânzări de imobile de vacanţă au apus acum aproximativ doi ani.
Anii 2006 şi 2007 au fost cei mai buni ani pentru tranzacţiile cu locuinţe din zona sudică a Italiei. Începând cu 2008, activitatea s-a blocat. „În 2006 şi 2007 nu aveam timp să respirăm, pur şi simplu. Din 2008 până în prezent însă pot spune că, în ceea ce priveşte casele de vacanţă din acestă zonă, am stat efectiv degeaba“, spun reprezentanţii firmei de consultanţă imobiliară NSA Immobiliare, ce îşi desfăşoară activitatea într-un orăşel sicilian – Sciacca. Închirierea este singura opţiune pentru toţi turiştii care vizitează insula.
„Acum imobilele de vacanţă ajung numai la închiriere, iar oferta acestora este destul de mare. Anul acesta au fost foarte puţini turişti, deşi este o zonă extraordinar de frumoasă, care odinioară era vizitată de foarte mulţi oameni“, mai spun oficialii agenţiei siciliene. La scăderea drastică a numărului de turişti se adaugă şi un fapt mai puţin cunoscut şi anume că, în general, insulele au de suferit pe timp de criză într-o măsură mai mare decât restul teritoriului ţării din care fac parte.
„Este recesiune, iar o zonă subdezvoltată ca Sicilia, fără locuri prea multe de muncă, fără activitate enonomică, resimte situaţia economică proastă cu mult mai intens şi mai mult decât restul ţării. Reacţia este normală, turismul a scăzut, este normal să scadă şi restul activităţilor adiacente“, explică un agent al NSA Immobiliare. De aceea, piaţa din această zonă s-a redus la închirieri.
150 de euro pe săptămână
Aproximativ 150 de euro costă chiria pe o săptămână în Sicilia într-o casă cu două dormitoare, un living şi o baie. Pachetele lunare ajung între 350 şi 400 de euro, în funcţie de accesul la plajă şi la mare, confort sau dotări, potrivit reprezentanţilor firmei NSA.
Aşadar o lună petrecută în vacanţă în Sicilia într-o casă este comparabilă cu o chirie lunară în Bucureşti pentru un apartament cu două camere. Singurele tranzacţii care mai au loc pe insula italiană sunt cele la preţuri medii de aproximativ 150.000 de euro, deşi majoritatea ofertelor agenţiilor din zonă prezintă case cu preponderenţă la preţuri între 200.0000 şi 400.000 de euro.
„În prezent, printre puţinele case de vacanţă pe care le mai vindem sunt cele în medie la preţuri de 150.000-160.000 de euro, casele mai mici. Pentru ofertele cu preţuri mai mari, şansele de vânzare nu sunt tocmai favorabile în această perioadă“, explică brokerii imobiliari ai Fontane Bianche, agenţie imobiliară în apropierea oraşului Siracusa.
Casă de 270.000 de euro
Sicilia se află la sud de uscatul Italiei, este cea mai mare insulă a Mării Mediterane fiind şi una dintre cele mai cunoscute destinaţii de vacanţă, lucru datorat în principal litoralului, dar şi peisajelor unice. Insula este înconjurată de mai multe insule mici precum grupul insulelor Liparice în partea de nord-est, insulele Egadice pe partea de vest şi insulele Pelagrice în partea de sud-vest.
Printre cele mai cunoscute staţiuni marine de pe această insulă se numără Taromina, la picioarele vulcanului Etna, unul dintre cei mai înalţi şi activi vulcani din lume sau Stromboli, cunoscută şi ca insula îndrăgostiţilor.
Însă din punct de vedere al preţurilor, acestea sunt dintotdeauna mai mici în aceste regiuni decât în restul ţării, respectiv Italia. Dacă vrei, spre exemplu, să te stabileşti pe insulă, îţi poţi cumpăra o vilă unifamilială cu un spaţiu generos, la aproximativ 270.000 de euro, pe când o locuinţă similară în nordul sau centrul Italiei ajunge să coste peste 800.000 de euro.
Trend imobiliar
Dacă Sicilia este blocată din punct de vedere al tranzacţiilor, randamentul închirierilor pe piaţa italiană imobiliară încă mai este pe plus. Spre exemplu, apartamentele din centrul istoric al Romei au un randament de numai 3,1-5,3%, faţă de anii trecuţi când randamentele erau cu mult mai ridicate. Apartamentele din zona centrală din Milano înregistrează un randament între 4-5,6%, iar cele din Veneţia aduc 3,8-4,8%.
În Florenţa randamentul este ceva mai ridicat decât în celelalte regiuni, respectiv între 4,8-5,8%. Preţurile apartamentelor din centrul istoric al Romei se menţin la cote destul de înalte încă. Astfel, un metru pătrat aici ajunge şi la 7.400 de euro. În suburbiile Romei însă, preţurile pe metru pătrat de apartament nu depăşesc 4.450 de euro. În Milano, preţurile apartamentelor se situează între 3.500 şi 4.500 de euro pe metru pătrat.