Se vând din nou case la munte!
0Valea Prahovei găzduieşte cele mai multe complexuri destinate locuinţelor de vacanţă. În zonele montane, cererile au început să curgă încă de la începutul anului pe acest segment de imobile. În schimb, litoralul este în completă stagnare.
Principalii clienţi pentru apartamentele de vacanţă de la munte sunt în proporţie de 90% bucureşteni. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este reprezentat de preţurile considerate accesibile. Spre exemplu, în unul dintre cele mai mari complexuri rezidenţiale de vacanţă finalizate de la munte, Colina Florilor, situat în Sinaia costurile pornesc în prezent de la 65.000 de euro, preţ cu TVA inclus pentru un apartament cu două camere.
Dezvoltatorii, surprinşi de cerere
„Suntem şi noi surprinşi de cererea de la acest început de an. În cazul locuinţelor din acest ansamblu preţurile începeau în perioada de boom de la peste 100.000 de euro pentru un imobil cu două camere, aşadar prima atracţie în acest caz este preţul vizibil redus", declară Ciprian Core, director de vânzări al firmei de consultanţă imobiliară Mervani.
Potrivit acestuia, vânzările din cadrul acestor complexuri vor creşte semnificativ în următoarele luni, acestea fiind deja pe un trend crescător. Preţurile vor rămâne însă pe loc. „Reducerile au fost deja făcute, preţurile au ajuns la minimum, deci indiferent ce ar fi în piaţă acestea nu vor mai scădea. Ne aşteptăm la vânzări mai ridicate în acest an, faţă de 2009", spune Aurelia Turea, broker imobiliar al agenţiei House Consulting.
Litoralul - oferte fără cereri
În cazul ansamblurilor rezidenţiale de vacanţă de la Marea Neagră lucrurile nu sunt deloc comparabile cu cele din staţiunile montane autohtone. Aici, piaţa este încă în impas. „Vânzările în acest moment pe acest tip de locuinţe sunt în stand-by, nu există deloc cerere", explică Mircea Fătu, consilier imobiliar al Euroest Constanţa.
Există chiar cazuri în care persoane care au dat avans la achiziţia unui apartament au intrat ulterior în incapacitate de plată. „De exemplu, un imobil care face parte din complexul rezidenţial Spectrum Residence din Constanţa se vinde mult mai ieftin decât preţul iniţial, însă şi în această situaţie cererile se lasă aşteptate", completează Fătu. Potrivit acestuia, nici în următoarele luni nu se întrevăd semne de îmbunătăţire în ceea ce priveşte vânzările, mai ales în situaţia prezentă, când cererea este aproape de zero.
În zona de munte se vând chiar şi terenurile, iar comparativ cu situaţia din ultimele câteva luni este îmbucurătoare. „Şi terenurile sunt luate cu asalt, se tranzacţionează mai bine decât ne-am fi aşteptat pentru acest început de an, dar şi pentru această perioadă", spune Aurelia Turea.
Principalii factori care-i fac pe clienţi să achiziţioneze parcele de pământ sunt preţul şi dorinţa oamenilor de a construi în regie proprie. „Preţurile s-au redus foarte foarte mult faţă de perioada de boom, când erau zone de care chiar nu te puteai apropia, pentru că depăşeau orice limită. Acum însă, chiar lângă pârtia Kalinderu se pot achiziţiona parcele de teren cu 150 de euro pe metru pătrat. Tot lângă pârtie, dar la o distanţă ceva mai mare un metru pătrat se vinde cu 110 euro", explică Turea.
Solicitări în creştere
De aceeaşi părere este şi Ciprian Core, care spune că în Valea Prahovei solicitările pentru terenuri au început să crească. „Este mult mai simplu să cumperi acum un teren, pentru că preţurile permit o astfel de achiziţie, iar o construcţie în regie proprie înseamnă costuri mult mai reduse", completează Core. Sunt şi cazuri în care proprietarii nu vor să accepte realitatea pieţei şi că aceasta a scăzut foarte mult.
„Ne-am confruntat recent cu o situaţie cel puţin ciudată. Un proprietar are o parcelă de teren într-adevăr într-o zonă foarte bună, însă preţul cerut de acesta este complet nefondat. Acesta cerea 900 de euro pe metru pătrat. Evident că nu îl va vinde la acest nivel niciodată. Lumea trebuie să vadă piaţa, dar mai ales să o înţeleagă", mai spune Aurelia Turea.
Top cinci ansambluri de vacanţă
Pe primul loc se situează complexul Colina Florilor din oraşul turistic Sinaia, care are un total de 147 de unităţi locative. La munte preţurile au suferit modificări foarte mari, în condiţiile în care reducerile au ajuns la peste 35 de procente de la instalarea crizei până în prezent. Un apartament cu două camere costă aici aproximativ 65.000 de euro, în condiţiile în care în 2008 preţul unei locuinţe de acest tip depăşea 100.000 de euro.
Pe locul doi se află ansamblul Spectrum Residences, la limita dintre Constanţa şi Faleza de Nord, cu 136 de apartamente, dintre care jumătate sunt vândute. La Marea Neagră preţurile au scăzut în medie cu aproape 30%, conform Euroest. Astfel, un metru pătrat costă aici în prezent 1.600 de euro, plus TVA.
Pe locul al treilea se clasează Sea Breeze Resort din Mamaia Nord, Năvodari, la 100 de metri de plajă, cu un număr de 118 apartamente. În prezent un metru pătrat se vinde aici cu 900 de euro, cu TVA inclus.
Pe locul patru se află ansamblul rezidenţial Izvorul Dorului din Sinaia, cu 64 de apartamente dintre care mai sunt disponibile 21. Preţurile aici sunt ceva mai mari datorită suprafeţelor generoase ale imobilelelor. Astfel, o garsonieră de aproape 70 de metri pătraţi suprafaţă totală ajunge la aproape 81.000 de euro, preţ cu TVA inclus, iar un apartament cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi ajunge la peste 200.000 de euro.
Pe locul cinci este Calea Prahovei din Sinaia, ansamblu ce cuprinde 35 de apartamente, dintre care disponibile mai sunt patru. Un apartament cu două camere în suprafaţă de 56 de metri pătraţi ajunge să coste aici 55.000 de euro, iar unul cu trei camere în suprafaţă totală de 86 de metri pătraţi ajunge la 140.000 de euro.