Randamente mari din chirii
0Aradul şi Constanţa sunt oraşele cele mai bune pentru investiţii. Picajul preţurilor caselor e o veste bună pentru cei ce vor să investească în locuinţe de închiriat. Fluctuaţiile chiriilor au fost mai mici, iar ratele de capitalizare, mai mari.
Acum, comparativ cu anul 2008, randamentul din închirierea unui imobil a crescut la nivelul marilor oraşe din ţară cu 36%, în cazul apartamentelor vechi şi cu 27,2% în ceea ce priveşte locuinţele noi, potrivit datelor centralizate de Adevărul. Pentru imobile vechi cel mai bun randament la nivelul anului 2008 îl obţineai în Iaşi unde se ajungea la valori de 6,5%. Acum, această valoare a crescut substanţial, ajungând la un nivel anual de 9,6% în Arad.
Practic, aici, banii investiţi într-un imobil pot fi recuperaţi prin închiriere în 10 ani şi jumătate. Un apartament vechi de două camere costă aproximativ 28.000 de euro în oraşul de pe Mureş, iar suma minimă pe care o poţi obţine de la un chiriaş este de 225 de euro pe lună.
O situaţie similară este şi în Buzău unde apartamentele de două camere costă 32.500 de euro şi pot fi închiriate în medie cu 250 de euro. Cel mai puţin indicat să investiţi în locuinţe destinate închirierii este în Suceava, unde randamentele anuale sunt de aproximativ 4,15%.
Cu ochii pe străini!
În Arad oamenii au fost învăţaţi că e bine să vorbeşti cu străinii.. În special cu cei din Vestul Europei. Astfel de persoane îţi pot asigura o sursă de venit consistentă şi sigură.
„O mare parte dintre cei care stau în chirie în oraş sunt investitori străini sau angajaţi ai unor companii internaţionale care activează la nivel local", spune Monica Platon, administrator al agenţiei imobiliare arădene Euromon. Aceasta declară că numărul celor care vând apartamente s-a redus substanţial. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu cei care închiriază. „Dacă apartamentul are toate îmbunătăţirile necesare, poţi câştiga bine din chirii", subliniază Monica Platon. Chiar dacă media chiriilor pentru apartamente de două camere în Arad este de 225 de euro, cei care prind clienţi pretrenţioşi obţin câştiguri cuprinse între 300 şi 400 de euro.
„Unii au transformat chiar apartamente de trei camere în unele de două şi le oferă pentru 400 de euro", povesteşte Platon.
Pentru a atrage astfel de clienţi este indicat să aveţi gresie, faianţă, mobilier nou, încălzire proprie şi un design modern.. „Dacă nu investeşti în imobil, poţi ajunge şi în situaţia de a nu mai putea face nimic cu el. Noi avem acum spre închiriere o garsonieră în care totul e vechi, parchet, mobilă, electrocasnice. Oferta e la 80 de euro pe lună pentru o garsonieră. Nu e deloc căuatată", punctează directoarea Euromon.
Oraşul de la malul mării este fruntaş privinţa randamentelor obţinute din închirierea imobilelor noi. Aici, chiria medie pentru un apartament de două camere e de 600 de euro, iar apartamentele au preţuri medii de 59.000 de euro. E nevoie de doar opt ani pentru a stinge o investiţie într-un imobil nou.
În Constanţa, chiria acoperă rata
„Mulţi închiriază în oraş acum pentru a-şi plăti ratele la apartamentele noi. Chiriile din sezon sunt chiar mai mari. Majoritatea îşi oferă atunci locuinţele în regim hotelier",declară agentul Laurenţiu Budeşcan, directorul agenţiei Euroclas Invest. Investitorii din alte oraşe stau în apartamente doar vara, iar în extrasezon închiriază fără a plăti din buzunar nimic băncii. Apartamentele de trei camere de aici se închiriază cu 800 de euro.
Clujul este alt oraş în care e bine să investeşti în apartamente noi, pe care să le închiriezi. Poţi recupera banii, în condiţiile actuale, în 12 ani.
Cea mai proastă idee în ce priveşte investiţiile în apartamente noi în speranţa unei recuperări a investiţiei prin închirierea imobilului ar viza oraşe ca Botoşani sau Satu Mare. La Botoşani o să îmbătrâniţi de-a binelea până veţi ajunge să recuperaţi sumele investite într-un apartament. Dacă închiriezi acum, la valorile actuale ar fi nevoie de 41 de ani pentru a obţine înapoi suma necesară achiziţiei.