Mobilier din lemn masiv? Uitaţi de el!
0Pal, fier forjat, ratan şi chiar cuarţ, acestea sunt materialele ce înlocuiesc deja clasicele piese de mobiler din lemn masiv Importatorii de mobilă preferă culorile electrizante şi
Pal, fier forjat, ratan şi chiar cuarţ, acestea sunt materialele ce înlocuiesc deja clasicele piese de mobiler din lemn masiv
Importatorii de mobilă preferă culorile electrizante şi formele ciudate, în timp ce producătorii autohtoni pun accent pe confort.
Ingeniozitatea designerilor de mobilier pare să nu aibă limite: canapele şi chiar lumânări cu cristale Swarovski, pat din cuarţ, fotolii din fire de alamă împletite, roz puternic, culori electrizante, toate sunt la modă acum. Pentru cei cu foarte mulţi bani însă.
La portofele mai subţiri se "asortează" materiale alternative lemnului masiv: pal, fier forjat şi chiar ratan. Cei mai conservatori se pot regăsi în mobilierul în linii moderne, dar simple, sau în stil baroc, din lemn de cireş, nuc sau tei. Cert este că lemnul masiv şi pielea nu par să mai fie pe gustul producătorilor.
În week-endul trecut s-a stabilit ce se poartă şi ce a ieşit din tendinţele modei în materie de mobilier, la târgul dedicat de Romexpo. Cei mai mulţi dintre producătorii şi importatorii de mobilier îşi asigură vânzările pe un an întreg de pe urma comenzilor preluate în cele câteva zile de expoziţie.
Fiţe de top: să dormi pe Swarovski
Pat de 100.000 de euro. Se vinde pe piaţa românească, importat din Italia, şi a fost prezentat la Romexpo. Este atât de scump pentru că la bază este produs din cuarţ, salteaua are latex, iar la cap are o bibliotecă din fier, în forma unei litere - la alegerea clientului. Şi nu este singurul exponat "exotic".
O lumânare de 7.000 de euro, despre care se spune că ar fi cea mai scumpă din lume, o canapea din fire de alamă împletite, fotolii ale căror mânere imită chipul unui om, tablou din ceară cu boabe de cafea embosate.Toate, la preţuri ameţitoare.
Dar, ceea ce pare să fie vedeta acestui an în materie de mobilier, nu este niciunul din produsele de mai sus, ci canapelele cu Swarovki. Cristale de dimensiunile unui bob de mazăre sau ale unei nuci, asortate la fier forjat sau tapiţerie barocă, cu preţuri pornind de la 9.900 de lei şi până la câteva zeci de mii de euro, varietatea este uimitoare.
"Avem un designer care merge la toate târgurile din Italia. De acolo aduce canapelele cu Swarovki, multe sunt unicat şi cu siguranţă toate sunt pe val în Europa", spune reprezentantul de vânzări al importatorului Moretti.
Avalanşă de turci
Un pavilion întreg din cele patru dedicate producătorilor de mobilă, a fost ocupat de firme din Turcia sau de reprezentanţele lor din România. Motivele nu sunt greu de ghicit: paturile din fier forjat, de exemplu, sunt până la 50% mai ieftine decât cele create în România, iar producătorii turci de mobilier sunt în plină expansiune.
Chiar şi canapelele sunt mai ieftine decât cele expuse la standurile producătorilor autohtoni, deşi notele orientale ale tapiţeriilor s-ar putea să nu coincidă cu gustul celor mai mulţi dintre români.
Producătorii români rămân la linii simple
Nimic extravagant în standurile producătorilor români. Predomină lemnul, dar nu lipseşte sticla şi mai ales uşile glisante la dulapuri. Silvarom, unul dintre cei mai mari producători de mobilier din România, pare că nu a schimbat nimic din oferta prezentată anul trecut. "Am schimbat. Dar n-am făcut-o brusc. Românul nu este atât de deschis noului precum cred importatorii", spune un reprezentant de vânzări.
Mobilă de 2 miliarde de euro
Valoarea producţiei de mobilă din România va ajunge în acest an la circa 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de anul trecut, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
În primele şase luni, peste jumătate din producţie a fost vândută la export, cele mai multe dintre livrări fiind efectuate pe piaţa din Uniunea Europeană.Producătorii români exportă în Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Austria.
Irina face mobilier magic
A terminat secţia de ceramică la Arte, iar împreună cu prietena ei, Cornelia, a pus pe picioare un atelier în care pictează mobilierul manual. Creaţiile ei, o lumină caldă între atâtea nuanţe electrizante, i-au surprins pe vizitatorii de la Romexpo. Citiţi în "Adevărul" de săptămâna aceasta un reportaj din atelierul de creaţie al Irinei Silivestru.