Agentul frigorific da calitate aerului condiţionat
0Specialiştii în domeniul aerului condiţionat destinat sectorului rezidenţial spun că o calitate ridicată este sinonimă cu un consum mic de energie electrică. Calitatea presupune însă, ca şi
Specialiştii în domeniul aerului condiţionat destinat sectorului rezidenţial spun că o calitate ridicată este sinonimă cu un consum mic de energie electrică. Calitatea presupune însă, ca şi la alte produse, un preţ mai mare plătit la achiziţionare. Cu toate acestea, românii preferă încă split-urile mai ieftine.
Apetitul pentru confort al românilor a determinat o creştere constantă a vânzărilor de aparatele de aer condiţionat în ultimii ani. "În 2007, cifra de afaceri din vânzarea aparatelor de aer condiţionat a fost mai mare cu 99% faţă de 2006, iar numărul de aparate de aer condiţionat vândute a crescut cu peste 80% în acelaşi interval de timp", declară reprezentanţii Carrefour.
Aparatele de clasa A, cel mai mic consum energetic
Specialiştii din domeniu spun că există câteva lucruri esenţiale pe care trebuie să le cunoaştem atunci când cumpărăm un split. "Sunt trei factori pe care trebuie să-i verificăm la cumpărarea unui aparat de aer condiţionat. Ei vizează aspecte ecologice, economice şi de confort", explică pentru "Adevărul Expert Imobiliar", Eugen Vârgolici, vicepreşedinte al Patronatului Frigului şi Aerului Condiţionat din România (PFACR). Astfel, agentul frigorific trebuie să aparţină unuia dintre tipurile R407c, R410 sau R134a. Orice alt tip de agent frigorific este dăunător din punct de vedere ecologic.
Un alt aspect important este consumul de energie electrică. Aparatele de aer condiţionat, ca şi alte produse consumatoare de curent electric destinate locuinţei sunt clasificate şi în funcţie de acest criteriu. Există clase energetice de la A la G. Electrocasnicele din clasa A consumă cel mai puţin, cele din categoria G cel mai mult.
"Split-urile ieftine consumă mai mult curent electric.
Astfel, pe termen lung, aparatele de calitate, mai scumpe la achiziţie, se dovedesc a fi mai rentabile. În plus, cele ieftine nu au automatizări şi protecţii pentru căderile de tensiune electrică şi anumite componente interne se pot arde. Dacă le privim din afară, un aparat ieftin şi unul scump arată la fel. Dacă le desfacem însă vom vedea că unul conţine doar câteva contacte electrice, iar celălalt o adevărată maşinărie electronică", explică Vârgolici.
Românii preferă varianta ieftină
Datele furnizate de unul dintre cei mai mari retaileri de pe piaţa autohtonă, Carrefour, arată că românii preferă produsele de climatizare ieftine. Cel mai vândut model de aer condiţionat a fost anul trecut un aparat de numai 975 de lei. Preţurile variază în general între 980 şi 3.000 de lei. Dacă doriţi să cumpăraţi un asemenea produs, este important să nu aşteptaţi să vină vara, pentru că pot apărea probleme legate de montaj. Există riscul ca firmele cu care colaborează vânzătorul să fie suprasolicitate şi să fiţi nevoiţi să apelaţi la alte companii, contra cost. Un montaj executat de o firmă specializată costă aproximativ 700 de lei, adică aproape cât un aparat de aer condiţionat ieftin.