In absenta unei baze de date nu se pot atribui cotele de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania nu este pregatita sa monitorizeze cantitatea de lapte livrata direct sau procesatorilor in vederea stabilirii cotei pe care fermierii romani o vor primi dupa 2007. Desi au trecut aprope doua

Romania nu este pregatita sa monitorizeze cantitatea de lapte livrata direct sau procesatorilor in vederea stabilirii cotei pe care fermierii romani o vor primi dupa 2007. Desi au trecut aprope doua luni de la data cand toate livrarile de lapte trebuie adunate, Agentia nu are o baza de date coerenta. "Nu avem un sistem unic, asteptam ca fiecare producator sa ne transmita cantitatile de lapte pe care le-au comercializat fie catre fabrici, fie direct in piete. Speram ca in cateva saptamani sa avem pus la punct un centralizator national", ne-a declarat Gabriela Paraschiv, directorul Centrului de Calcul al ANARZ. Stabilirea exacta a volumului de lapte livrat este importanta pentru ca Romania poate solicita majorarea cantitatii vandute procesatorilor in defavoarea celei vandute direct.
Micii producatori sunt cei mai vulnerabili
Trebuie realizata o situatie detaliata a cantitatilor livrate pentru ca fiecare producator va primi o cota corespunzatoare laptelui livrat in acest an de referinta. De accea, este important ca fiecare fermier sa declare exact ce cantitate vinde. "Pot aparea probleme sociale pentru ca in tara noastra sunt peste doua milioane de crescatori de vaci si toti ar dori o bucatica din aceasta cota. Peste un milion de oameni traiesc doar din vanzarea laptelui si, daca nu vor primi si ei o cota, raman fara nici un venit", ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. El a precizat ca va mai aparea un fenomen, cel al vanzarii cotelor, intre producatori. "Poate deveni o afacere comercializarea cotelor, dar important este sa se poata interveni de stat pentru a transfera cantitatile de la un fermier mai putin productiv catre altul care livreaza lapte", a mai spus Steriu. Autoritatile avertizeaza, de altfel, ca vor fi acordate cote producatorilor care vand lapte in mod constant. "Din pacate, majoritatea fermierilor romani au cate una-doua vaci, cel mult cinci, si este destul de greu sa livreze lapte sistematic. Aceasta in timp ce in Uniunea Europeana media este de 62 de capete pe ferma", a precizat reprezentantul ANARZ. Tara noastra a negociat la incheierea Capitolului "Agricultura" o cota de 3.057.000 litri (1.093.000 litri livrati la fabrici, 1.964.000 litri pentru vanzari directe si 188.400 litri rezerva restructurare) care nu poate fi majorata, dar poate fi redusa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite