Statul dă ajutoare pentru investiţiile firmelor mari
0Companiile care vor investi peste 100 de milioane de euro şi vor crea cel puţin 500 de locuri de muncă vor primi fonduri bugetare nerambursabile Guvernul va adopta astăzi o hotărâre prin
Companiile care vor investi peste 100 de milioane de euro şi vor crea cel puţin 500 de locuri de muncă vor primi fonduri bugetare nerambursabile
Guvernul va adopta astăzi o hotărâre prin care vor fi stimulate investiţiile masive ale companiilor mari, în vederea dezvoltării regionale.
Având în vedere că, în România, fiecare regiune are un produs intern brut pe cap de locuitor mai mic decât jumătate din media UE, întreg teritoriul naţional este eligibil pentru a fi finanţat cu fonduri bugetare nerambursabile, în vederea dezvoltării regionale şi reducerii acestui decalaj.
În acest context, la nivelul Ministerului Finanţelor a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind "dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor", proiect care va fi discutat în şedinţa de astăzi a Executivului.
Documentul prevede, în esenţă, acordarea de bani nerambursabili acelor firme mari (aşa cum sunt acestea definite în legislaţia actuală referitoare la dimensiunile întreprinderilor) care vor investi mai mult de 100 de milioane de euro şi vor crea minimum 500 de locuri de muncă noi.
Sunt considerate firme mari companiile româneşti care au peste 250 de angajaţi sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 de milioane de euro sau cele care deţin active totale care depăşesc 43 de milioane de euro.
În principiu, ajutorul de stat se va acorda pentru realizarea de investiţii iniţiale, adică nu pentru preluări de companii deja existente.
Cheltuielile eligibile pot fi cele cu plata salariilor la noile locuri de muncă sau pot fi destinate cumpărării de terenuri, clădiri şi echipamente (active corporale) ori pentru achiziţiile de tehnologii, know-how, brevete etc. (active necorporale) necesare investiţiei.
Beneficiari: câteva firme, mii de angajaţi
Potrivit viitoarei hotărâri de guvern, bugetul total maxim al acestei scheme de ajutor de stat, care se va desfăşura în perioada 2008-2012, este de 575 milioane de euro.
Ceea ce înseamnă un buget mediu anual de 115 milioane de euro. Şi, pentru că plafonul maxim pe proiect este de 37,5 milioane de euro (respectiv 30 milioane de euro la firmele din regiunea Bucureşti-Ilfov), se estimează că într-un an vor fi cel mult patru companii mari care vor beneficia de aceste finanţări.
Însă, dacă luăm în calcul faptul că fiecare dintre acele firme va crea cel puţin 500 de locuri de muncă noi, putem spune că de acest program vor beneficia, de fapt, câteva mii de angajaţi.
Există şi posibilitatea ca, pentru investiţiile masive, să se acorde mai mulţi bani - peste plafoanele regionale amintite mai sus - însă, pentru a-i obţine, beneficiarul trebuie notificat, individual, la Comisia Europeană.
Cine nu poate intra în cărţi?
Nu pot beneficia de ajutor de stat, în cadrul acestei scheme, companiile care realizează investiţii în sectoarele pescuit, acvacultură, industria carboniferă, siderurgie, transporturi, construcţii de nave maritime sau producţia de fibre sintetice.
Sunt excluse, de asemenea, investiţiile în producţia primară a acelor produse agricole care sunt cuprinse în Anexa 1 a Tratatului de constituire a Comunităţii Europene. Schema de ajutor de stat descrisă mai sus a fost aprobată recent de Comisia Europeană (CE) şi va intra în aplicare, potrivit viitoarei hotărâri de guvern, după obţinerea unei noi autorizări din partea CE.
Documentaţie stufoasă
Pentru a obţine Acordul de principiu în vederea finanţării, solicitantul trebuie să transmită la Finanţe un dosar consistent, cuprinzând nu mai puţin de 14 categorii de documentaţii. Dintre acestea, amintim în special planul de investiţii, situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar, diverse certificate de atestare fiscală şi câteva declaraţii pe propria răspundere ale reprezentantului legal al firmei.
Condiţii de acordare a ajutoarelor
Costurile eligibile ale investiţiei trebuie să depăşească 50 de milioane de euro.
Dacă activele sunt achiziţionate în leasing, preluarea acestora la expirarea contractului (de leasing) va fi obligatorie.
Cheltuielile cu activele necorporale nu pot depăşi jumătate din totalul sumei considerate eligibile.
Investiţia trebuie menţinută în regiunea în care a fost iniţiată, timp de cel puţin cinci ani de la data finalizării proiectului.
Locurile de muncă trebuie ocupate în cel mult trei ani de la data finalizării investiţiei şi trebuie menţinute cel puţin cinci ani de la data primei ocupări.
Solicitantul trebuie să facă dovada că nu are datorii la bugetul de stat şi la componentele acestuia (sănătate, şomaj, asigurări sociale).