România, pe locul 7 din 14, în rândul statelor considerate pregătite pentru aplicaţii web ale viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Broadbandul din România este în topul calităţii, însă doar orăşenii au acces la aşa ceva. România se află pe locul 7 din 14 în rândul statelor considerate pregătite pentru aplicaţii web ale viitorului, precum televiziunea de înaltă definiţie prin internet.

Chiar dacă stăm bine la calitatea transmisiei de internet în bandă largă, numai locuitorii din marile oraşe au acces la aşa ceva. Cristian Popescu, director general Cisco România, susţine că principala cauză o reprezintă lipsa cererii din partea locuitorilor din mediul rural.

„Din păcate, la ţară nu există cerere pentru aşa ceva, ca urmare, nici providerii de internet în bandă largă nu vin cu oferte", a declarat Popescu. El susţine că pentru a dezvolta o reţea de internet în bandă largă, costurile ajung la cel mult 15% din valoarea investiţiei pentru o reţea clasică, de exemplu, cele pe bază de cablu de cupru sau fibră optică.

Există deja 38 de oraşe ale căror conexiuni broadband le permit să devină inteligente şi conectate, arată un stiudiu Cisco. Europa conduce cu 18 oraşe din Vest şi 12  din Est. Urmează Asia cu şapte şi America cu un oraş. Seul, capitala Coreei de Sud, este primul oraş ce se înscrie pe listă. Japonia are cele mai multe oraşe cu media calităţii cea mai bună.

Bucureştiul, „inteligent şi conectat"

Studiul a scos în evidenţă că Bucureştiul se plasează pe locul 16 din 38 în clasamentul oraşelor ale căror conexiuni broadband le permit să devină inteligente şi conectate. În topul primelor zece oraşe după calitatea conexiunii mai intră Nagoya, Yokohama, Osaka, Riga, Tokyo, Uppsala, Malmo, Hamburg şi Göteborg.

„Modelele de consum rezidenţial pentru conexiunile în bandă largă încep să varieze, o reşedinţă obişnuită necesitând peste doi Mbps şi consumând aproximativ 20GB pe lună, în timp ce o casă inteligentă şi conectată are nevoie de peste 20Mbps şi consumă 500GB pe lună", a arătat şeful Cisco România.

Studiul din acest an a analizat, în perioada mai-iunie 2010, 40 de milioane de înregistrări care provin din teste reale executate de utilizatorii de internet din 72 de state şi 239 de oraşe şi zone rurale.

România în general, dar Bucureştiul în special reuşesc poziţionări bune în aceste topuri datorită faptului că la noi în ţară s-a trecut direct la tehnologia de ultimă oră. Iar asta pentru că la noi internetul, mobil sau fix, a avut succes mult mai târziu, comparativ cu statele dezvoltate.

Creştere pe broadband

În România, numărul de conexiuni de acces fix la internet în bandă largă a ajuns la 2,8 milioane în 2009, cu 12,4% mai mult faţă de 2008. În cazul conexiunilor broadband mobile, creşterea a fost de 65%, de la 1,5 milioane în 2008 la 2,5 milioane de conexiuni în 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite