Ponderea taxelor în preţul carburanţilor în UE
0Ponderea taxelor totale în costul carburanţilor, în România, este printre cele mai scăzute din UE. La nivelul accizei, doar Cipru şi Lituania stau mai bine.
Citiţi şi Cum ar putea Guvernul să ieftinească benzina
Anchetă de şase ani pe piaţa benzinei: iniţiatorii nu mai ştiu de ce au început-o
Potrivit Buletinului Comisiei Europene pentru piaţa energiei, ponderea tuturor taxelor în preţul final al carburanţilor în România era, la 14 martie 2011, de 49% la benzină şi de 44% la motorină. Doar Cipru şi Bulgaria înregistrau un nivel mai redus, de 43%, respectiv 47% la benzină, şi de 40%, respectiv 43% la motorină. În privinţa accizelor, cuantumul acestora - valabil la 7 martie 2011 - plasa România pe penultimul loc în UE, după Cipru, la benzină, şi pe aceeaşi poziţie, după Lituania, la motorină.
În timp ce, la nivelul taxelor, statele membre încă păstrează o distanţă considerabilă - România fiind nevoită să atingă nivelul minim al accizei, practicat în UE, abia în 2013 - la nivelul preţului la pompă diferenţele se estompează de la lună la lună. Astfel, tot la 14 martie 2011, românul plătea 1,23 euro pe litrul de benzină, iar bulgarul - 1,18 euro. Cel mai mare preţ pe această componentă era în Olanda, 1,65 euro pe litru, şi Germania, Danemarca şi Belgia - 1,63 euro pe litru, respectiv 1,61 euro pe litru. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, creşterea nivelului accizelor este de 7,5%, fiind inclusă şi eliminarea reducerii de 4% aferentă biocombustibililor. În aceeaşi perioadă, preţul la pompă a urcat cu 5,24%, din care doar 2,7% vin din creşterea accizei.
Petrom, două treimi din profitul OMV
Grupul Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, a finalizat anul 2010 cu un profit net de 2,19 miliarde de lei, mai mare cu 163% decât în 2009, potrivit standardelor internaţionale (IFRS). Acesta este cel mai mare câştig net anual din istoria companiei, depăşindu-l pe cel din 2006, care a fost de 2,06 miliarde de lei şi a însemnat două treimi din profitul total al grupului OMV.
Pentru acest an, Petrom a bugetat un profit net calculat după standardele româneşti de contabilitate (RAS) de 2,316 miliarde de lei, mai mare cu 30% faţă de câştigul consemnat anul trecut. Profitul de anul trecut, calculat după standardele RAS, a fost de 1,79 miliarde de lei. De asemenea, OMV Petrom estimează că în acest an va înregistra o cifră de afaceri calculată conform RAS de 12,69 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de 13,95 miliarde de lei anul trecut, se arată într-un raport al companiei de petrol şi gaze. Producţia va scădea atât pe partea de petrol, cu 7,4%, cât şi pe partea de gaze, unde este estimat un recul de 2,5.
Investiţii uriaşe
Potrivit proiectului de buget pentru acest an, care va fi aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 26 aprilie, principalele obiective ale companiei în acest an vor fi modernizarea segmentului de rafinare şi marketing, compensarea declinului natural al rezervelor de hidrocarburi prin redezvoltarea zăcămintelor mature şi începerea producţiei de electricitate la termocentrala de la Brazi şi în parcul eolian de la Dorobanţu.
Preţul petrolului, volatil
Preţul petrolului ar urma să rămână volatil, cu fluctuaţii cuprinse între 80 şi 100 de dolari pe baril, potrivit estimărilor Petrom. În bugetul pe 2011, compania a luat în calcul un preţ de 75 de dolari pe baril. Pentru acest an, OMV Petrom a bugetat investiţii totale de 4,94 miliarde de lei, mai mici cu 1,6% comparativ cu 4,86 miliarde de lei în 2010.