Platformă specială de energie pentru marii consumatori
0Producătorii de aluminiu sau articole chimice şi procesatorii de ţiţei îşi vor negocia separat preţurile.
În această perioadă, operatorul pieţei de energie din România (OPCOM) desfăşoară consultări cu marii consumatori de electricitate pentru dezvoltarea unei structuri speciale de tranzacţionare destinate acestora. Platforma va funcţiona în cadrul Pieţei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică (PCCB).
La Grupul de lucru au fost invitate să participe: OMV Petrom, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Oltchim, Feral, Azomureş, Carpatcement, Holcim Romania, Lafarge Ciment Romania, Mechel, Chimcomplex, Ductil Steel, Rompetrol Rafinare Constanta, Metrorex. Consumul adunat al companiilor invitate reprezintă 15-20% din totalul naţional de energie electrică în ultimii ani.
Energia, destinată exclusiv consumului
„Un punct de vedere formulat de către reprezentantul Alro a fost acela că activitatea companiei în piaţa de energie electrică, deşi este una dintre companiile mari consumatoare de energie care deţin şi licenţă pentru furnizare, este destinată exclusiv achiziţiei energiei electrice ca materie primă pentru realizarea activităţii sale proprii de producţie.
Serviciile şi produsele aferente pentru contractarea energiei electrice disponibile pe piaţa spot - piaţa pentru ziua următoare cu ajustare în piaţa intra-zilnică sau contractele pentru săptămână, lună şi trimestru reprezintă instrumente necesare ajustării pe termen scurt a portofoliului de contracte pentru energie electrică", se arată în minuta publicată de OPCOM după prima întâlnire a Grupului de lucru.
De asemenea, „compania se confruntă cu probleme în achiziţionarea energiei electrice necesare pentru termene lungi de livrare. În acest sens, trebuie precizat că pentru companie achiziţiile de materii prime se realizează în luna noiembrie, astfel încât planul de producţie pentru anul următor să poată fi supus procesului de analiză şi aprobare".
Se poate acoperi întregul consum
Marii consumatori industriali susţin necesitatea creării unei platforme de tranzacţionare distincte, care să răspundă cerinţelor şi specificului lor de consum. Concret, un mare consumator va avea posibilitatea să cumpere electricitatea necesară de pe OPCOM, pe perioade mai lungi de un an, în cantitatea care să acopere tot consumul său.
Una dintre cerinţele companiilor din domeniu este stabilirea unui sistem de calificare pentru acei consumatori care doresc să facă tranzacţii pe noua platformă (aşa cum există la alte burse), pentru a se evita speculaţiile şi pierderea credibilităţii platformei, se mai arată în minută.
Hidro a mai denunţat câteva contracte
Săptămâna trecută, administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica a anunţat şi alţi parteneri că li se denunţă unilateral contractele de cumpărare a energiei. Este vorba despre Termocentrala Paroşeni şi compania energetică Electrocentrale Deva, ambele situate în judeţul Hunedoara.