Papucii de un leu, vedete în magazinele Fiscului
0Bunurile confiscate se vând doar cu câţiva lei. La Bucureşti vin şi clienţi din toată ţara, amatori de chilipiruri.
Cele mai vândute produse din magazinele deţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt îmbrăcămintea şi încălţămintea, deorece acestea pot fi achiziţionate doar cu câţiva lei. Îmbulzeala din faţa magazinelor, mai ales atunci când acestea primesc marfă, s-a reflectat şi în încasările înregistrate în primele nouă luni din 2011.
Potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea „Adevărul", vânzările înregistrate în primele nouă luni ale anului trecut au depăşit două milioane de lei. „La nivelul întregii ţări, prin magazinele proprii deschise în cadrul Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice judeţene, în primele nouă luni ale anului 2011 s-au valorificat bunuri confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului conform OG nr.14/2007 cu modificările şi completările ulterioare în valoare de 2.196.328 de lei", se arată în înştiinţarea ANAF.
Conform Fiscului, peste 20% din vânzări provin din magazinul din Bucureşti. „Prin magazinul propriu al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în perioada menţionată anterior, s-au valorificat bunuri confiscate în valoare totală de 448.033 de lei", au afirmat oficialii ANAF.
Preţuri mici, cerere mare
Preţurile produselor din magazinele ANAF sunt cu mult sub media pieţei şi de cele mai multe ori oamenii stau la coadă pentru a achiziţiona îmbrăcăminte sau încălţăminte la preţ de câţiva lei. În unitatea din Bucureşti, cel mai ieftin produs pe care l-am văzut a fost un mărţişor la preţul de 0,20 lei. Cel mai scump obiect pus la vânzare este un pian vechi, care are preţul de peste 3.332 de lei, dar acest produs este o raritate, în general obiectele din magazin nu au un preţ mai mare de 12 lei. În cadrul magazinului mai pot fi găsite încălţări cu preţuri cuprinse între 7 şi 12 lei. Dar dacă vă interesează o pereche de papuci, aceştia pot fi achiziţionaţi cu doar un leu. Pe rafturile unităţii din Capitală mai pot fi găsite pălării cu preţuri cuprinse între 2,8 şi 5 lei. Bluzele pentru femei se vând cu 3 lei, iar la preţul de 10 lei pot fi achiziţionate portofele sau coliere din piatră.
Magazinul Fiscului din Bucureşti a fost deschis în decembrie 2010 şi are succes în rândul bucureştenilor şi nu numai. Sunt oamenii care vin din afara Capitalei special pentru a cumpăra produse confiscate.
200 de produse în magazinul din Bucureşti
În momentul de faţă, în magazinul din Bucureşti sunt scoase la vânzare aproximativ 200 de produse. Dar când există mai multă marfă, oamenii stau şi câteva ore în faţa magazinului pentru a achiziţiona cât mai multe produse ieftine.
Bunurile cele mai vândute prin magazinul de mărfuri confiscate au fost confecţiile, îmbrăcămintea şi încălţămintea. Costurile de operare ale magazinului se ridică la aproximativ 12.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă un profit total al statului, de la deschidere şi până la începutul lunii iunie 2011, de aproximativ 164.000 de lei, potrivit „Forbes România".
Prin magazinele proprii, ANAF valorifică doar bunurile predate de către deţinători, respectiv Garda Financiară Centrală, Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţiile Regionale Vamale, care îndeplinesc condiţiile de comercializare. În prezent, Fiscul are 21 de magazine destinate valorificării mărfurilor confiscate în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sibiu, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti.
Cel mai scump produs: un pian
Preţul pianului este de 3.332 de lei. În ciuda faptului că instrumentul este vechi, acesta funcţionează foarte bine. Au fost câţiva oameni interesaţi de pian şi chiar au venit să-l analizeze împreună cu un profesor de muzică, dar încă niciun client nu s-a hotărât să-l achiziţioneze. Acest pian se află în magazinul din Bucureşti de câteva luni.
2 milioane de lei este valoarea vânzărilor realizate în primele nouă luni din 2011.