Ministrul Comunicaţiilor: o licenţă de televiziune digitală merge la Radiocomunicaţii
0Şah mat: una din cele două licenţe de televiziune digitală va merge la Societatea Naţională de Radiocumunicaţii (SNR). Potrivit ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, dacă SNR nu ar obţine aceată licenţă, ar trebui să concedieze 750 de salariaţi.
"Fără o licenţă de televiziune digitală, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) va avea mari probleme în viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licenţe pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligată să dea afară din personal, cel puţin în următorii doi-trei ani, în condiţiile în care, în urma a două procese de audit, a reieşit că aproape 750 de salariaţi ar trebui disponibilizaţi", a spus Vreme, citat de Mediafax.
Ministerul Comunicaţiilor nu este la prima încercare de atribuire a unei licenţe către SNR
Ministerul Comunicaţiilor a vrut să atribuie Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) una din licenţele pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră până cel mai târziu la 1 august, pentru suma de 1 milion de euro. Propunerea a fost însă respinsă de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie se va face "cel mai târziu până la data de 15 octombrie 2010, pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie comparative distincte" şi "cel mai târziu până la 01.08.2010, o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru va fi atribuită SNR", potrivit Mediafax.
Şi reglementatorul pieţei - ANCOM - nu a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern.
De ce a respins CNA proiectul?
Proiectul Ministerului Comunicaţiilor "încălca mai multe acte normative şi în primul rând legea audiovizualului, dar şi o ordonanţă de urgenţă cu putere de lege care se referă la domeniul comunicaţiilor", potrivit CNA.
Citeşte mai departe: Ministerul Comunicaţiilor a vrut să atribuie SNR una din licenţele de TV digital
Se va relua procesul de acordare a celor două licenţe de televiziune digitală
Vreme mai spune că, în cel mai scurt timp, va fi reluat procesul de acordare a celor două licenţe, stopat în luna august. În actul normativ adoptat de guvern în august, există un paragraf care spune că, în termen de 45 de zile, Executivul va emite o nouă hotărâre privind stabilirea calendarului de implementare a strategiei privind tranziţia de la televiziune analogică la cea digitală, aprobată prin HG 1.213/2009. Încă ne află sub acest termen", a spus Vreme. În august, licitaţia a fost anulată, chiar dacă şapte companii au cumpărat deja caietele de sarcini pentru atribuirea celor două licenţe de televiziune digitală.
Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
CIteşte şi UPDATE Șapte companii au cumpărat caietele de sarcini pentru cele două multiplexe digitale
ANCOM: Trecem la televiziunea digitală terestră în 2013, şi nu 2015 cum a stabilit Guvernul
"ANCOM susţine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului
2013 şi nu 2015, alimentat de faptul că la nivelul Uniunii Europene se
va aproba în această toamnă programul de politică a utilizării
spectrului radio. Va trebui să ne adaptăm şi noi la cerinţele europene.
Noi am făcut o propunere în acest sens Ministerului Comunicaţiilor şi
cred că se va merge spre această cale", a afirmat luni preşedintele
ANCOM, Cătălin Marinescu.
Iniţial, România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Cine a mai amânat procesul de trecere la televiziunea digitală
Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetarea transmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se va încheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care a propus modificarea, susţine în actul normativ că încetarea transmisiilor analogice poate fi amânată după modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheie acest proces la jumătatea anului 2015. Termenul stabilit de Guvern pentru încetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012.
Citeşte şi Cum justifică Guvernul amânarea procesului de trecere la televiziune digitală