Investitorii de la bursă stau în expectativă
0Prima şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămâni a adus, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o scădere a valorii schimburilor perfectate până la 45,03 milioane RON (12,7 milioane euro),
Prima şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămâni a adus, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o scădere a valorii schimburilor perfectate până la 45,03 milioane RON (12,7 milioane euro), o urcare medie a celor mai lichide acţiuni cu numai 0,05% şi o depreciere medie pe SIF-uri cu 0,52% faţă de sesiunea precedentă.
"Investitorii au stat, astăzi (n.red. - ieri), în expectativă. Pe de o parte, din cauza tensiunii legate de aşteptarea veştilor din partea Curţii Constituţionale referitoare la finalizarea privatizării BCR şi, pe de altă parte, din cauza tensiunilor acumulate ca urmare a anulării fuziunii celor două burse", explică Adrian Mănăilă, directorul Elda Invest.
SIF-urile au făcut peste jumătate din rulaj
Cu titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au fost încheiate, ieri, tranzacţii în valoare totală de 25,5 milioane RON, reprezentând aproximativ 57% din rulajul total al bursei. Cel mai tranzacţionat la această categorie a fost SIF 2 Moldova, cu un total de 7,1 milioane RON, urmat de SIF 3 Transilvania, cu 6,01 miliaone RON şi de SIF 5 Oltenia cu 5,65 milioane RON. Dacă în prima parte a şedinţei acţiunile SIF s-au depreciat cu peste două puncte procentuale, în ultimul sfert de oră acestea au recuperat în forţă. "Titlurile SIF şi-au revenit pe final ca urmare a clarificării referitoare la finalizarea privatizării BCR: Curtea Constituţională a respins, ieri, obiecţiile venite din parlament. Imediat după difuzarea acestei ştiri, SIF-urile au recuperat rapid cele două procente", spune Mănăilă. În aceste condiţii, titlurile SIF 2 au închis la preţul de 2,6500 RON/acţiune, în scădere cu 1,85%, titlurile SIF 3 la cursul de 2,4600 RON/acţiune (-1,20%), iar titlurile SIF 1 Banat-Crişana s-au depreciat cu 0,74%, până la 2,6800 RON/acţiune.
Corecţii în sectorul bancar
În sectorul bancar, în vreme ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis la preţul şedinţei precedente, de 18,8000 RON/acţiune, ceilalţi emitenţi au înregistrat corecţii: titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,88%, până la 1,1200 RON/acţiune, iar titlurile Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au coborât cu 1,79%.
În sectorul petrolier, titlurile SNP Petrom (SNP) au închis la cursul de 0,5950 RON/acţiune, în scădere cu 1,65% faţă de sesiunea precedentă. Titlurile companiei Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au revenit pe creştere, urcând, ieri, cu 1,63%.
Titlurile Transelectrica (TEL) şi-au continuat trendul ascendent. După ce, săptămâna trecută, au urcat cu 10,30%, în şedinţa de ieri au mai câştigat 4,36%, ajungând la preţul de 33,5000 RON/acţiune. "Acţiunea Transelectrica a marcat depăşirea pragului de 100% câştig. În momentul de faţă, acesta este preţul corect, justificat şi de rezultatele companiei", este de părere directorul Elda Invest.
Nici pentru şedinţele următoare nu sunt aşteptate corecţii majore. "Puţine acţiuni au ajuns la maxime istorice, iar piaţa este departe de a fi epuizat potenţialul de creştere. şi asta în contextul unui optimism pe termen lung, în perspectiva integrării în UE", adaugă Adrian Mănăilă.