INS: A crescut producţia de carne de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de carne de porc a crescut anul trecut faţă de 2008, iar cea de pasăre, vită şi oaie a scăzut, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Anul trecut, sacrificările de bovine în unităţi industriale specializate, după numărul de capete, au scăzut faţă de anul precedent cu 37,7%, în timp ce sacrificările de porcine au crescut cu 16,5%, informează INS.

Astfel, producţia de carne de bovine a scăzut cu 37,4%, iar cea de porcine a crescut cu 20,6%. În acelaşi timp, numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale specializate a scăzut faţă de anul precedent cu 39,4%, iar producţia s-a redus, de asemenea, cu 36,9%.

Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut faţă de anul 2008 cu 20,5%, iar producţia de carne de pasăre cu 17,3%.

Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (43,4%), Nord-Vest (16,0%) şi Sud-Vest Oltenia (12,9%), cele de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile Vest (peste 25,0%), Sud-Muntenia (19,7%) şi Sud-Est (15,8%), iar tăierile de ovine si caprine în regiunile Sud-Est (38,2%), Sud-Muntenia (22,4%) şi Centru (9,5%). În anul 2009, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Muntenia (30%), Nord-Est (19,7%), Centru (14,1%) şi Sud-Est (13,1%).

A scăzut cantitatea de lapte colectată de la ţărani

În ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare, aceasta a scăzut cu 59.893 de tone, în scădere cu 5,7% faţă de anul anterior.

Cele mai mari reduceri ale producţiei anul trecut, faţă de 2008, s-au înregistrat la lapte praf cu 2.027 tone (-33%) şi la brânzeturi topite cu 3.147 tone (-20,8%). Totodată, producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea cu 2,2%.

Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2%), Nord-Vest (25,8%) şi Nord-Est (19,7%).

Producţia de smântână de consum s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia de unt, cu 1.293 tone (+14,1%), fiind urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 tone (+12,8%). Laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (+1,9%) faţă de anul precedent.

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3%), Nord-Vest (22,7%) şi Nord-Est (20,9%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4%) şi Nord-Est (21,8%), iar regiunile care deţin peste 70% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) sunt Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite