ING: Vremea ar putea da economia peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea economică s-ar putea extinde în primul trimestru cu aproximativ 0,5% faţă de trimestrul anterior, însă condiţiile meteo dure de la începutul acestui an sporesc riscul unei contracţii economice suplimentare, sunt de părere economiştii ING.

După datele economice publicate săptămâna trecută, aceste temeri par mai mult decât justificate. Producţia industrială în luna ianuarie a crescut cu numai 0,1% faţă de luna anterioară, în termeni sezonieri, spre deosebire de evoluţia regională mult mai bună.

„Cauza principală ar putea fi oprirea temporară a gazelor la unii consumatori industriali, din cauza vremii foarte reci înregistrate în ianuarie", se arată într-o analiză elaborată de economiştii ING.

Eliminând factorii sezonieri, activitatea în construcţii a scăzut cu 6% în ianuarie faţă de luna anterioară, în timp ce vânzările cu amănuntul s-au redus cu 5,3%. Cifrele cu privire la evoluţia comerţului exterior au fost şi ele slabe. „Exporturile s-au redus pentru prima oară în ultimele cinci luni, după cum arată seriile ajustate sezonier calculate de noi", se precizează în document.

Pe de altă parte, importurile au fost uşor mai mari, dar numai cât să corecteze scăderea din luna anterioară. Potrivit celor de la ING, datele slabe pe comerţ pot fi legate de căderea masivă de zăpadă, care a încetinit transporturile în ţară.

Indiciile privind execuţia bugetară sunt, de asemenea, slabe. Veniturile au scăzut cu aproape 7% în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce încasările din TVA au fost cu 25,8% mai mici.

„Potrivit estimărilor noastre, acestea s-au redus cu peste 10% faţă de luna decembrie, în termeni de ajustare sezonieră", mai transmit economiştii. Datele cu privire la luna februarie nu au fost făcute publice încă, dar ministrul Finanţelor a declarat recent că veniturile bugetare nu sunt încă la nivelul aşpteptat.

Semne bune din piaţa interbancară

Excluzând aceşti factori negativi, există şi câteva semne bune faţă de trimestrul anterior. Cele mai importante schimbări sunt cele de pe piaţa monetară interbancară. Presiunea pe deprecierea monedei naţionale a scăzut, prin urmare banca centrală a redus semnificativ rata dobânzii-cheie.

Media lunară a ROBOR a fost de 10,6% în trimestrul patru al anului trecut, în timp ce nivelurile medii înregistrate în ianuarie, februarie şi prima jumătate a lunii martie au fost de 8,5%, 7,1% şi 5,9%. „Această scădere s-ar putea traduce în rate mai mici la împrumuturile cu dobândă variabilă, ceea ce ar putea conduce, printre altele, la o creştere a puterii de cumpărare", arată specialiştii ING.

Ei adaugă că aceste evoluţii de pe piaţa monetară ar trebui să aibă un efect şi mai puternic în următoarea perioadă, astfel că ratele dobânzilor pentru noile împrumuturi în lei ar trebui să scadă în continuare, sprijinind reluarea activităţii de creditare în moneda naţională.

Ultimele date cu privire la salarii sunt, de asemenea, pozitive. „Acestea au depăşit aşteptările noastre şi, pentru moment, demonstrează o bine-venită revenire", mai transmit economiştii.

Aceştia îşi menţin, pentru moment, previziunile cu privire la creşterea PIB cu 0,5% în primul trimestru al acestui an faţă de cel anterior, dar cu unele rezerve. „Având în vedere datele slabe cu privire la luna ianuarie şi persistenţa condiţiilor meteo defavorabile în februarie, subliniem faptul că există riscurile unui nou trimestru de contracţie economică", se mai arată în analiza economiştilor ING.

Aceştia precizează că în condiţiile unor date descurajatoare pe luna februarie şi-ar putea ajusta previziunile cu privire la activitatea economică de la creştere la contracţie.

„Acesta ar fi un indiciu clar că va fi nevoie de reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie. Rămânem la părerea noastră că banca centrală va reduce dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază (0,5%) la şedinţa de politică monetară de la 29 martie", concluzionează economiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite