Cum vom scăpa de scumpirea energiei şi a gazelor, cerută de FMI
0O parte dintre consumatorii de energie electrică şi gaze ar putea plăti tarife reglementate şi după 2015, reiese din proiectele de modificare a legislaţiei din domeniu. FMI a cerut liberalizarea totală a pieţelor de energie şi gaze până în 2015, ceea ce ar însemna preţuri uriaşe la utilităţi. Noua legislaţie va permite însă amânarea termenului.
Autorităţile vor modifica în perioada următoare legislaţia din domeniul energiei electrice şi al gazelor, pentru a prelua ultimele directive europene (Pachetul Trei Legislativ), iar schimbările vor fi esenţiale. Unul dintre punctele care ne interesează cel mai mult este legat de preţuri.
Dacă ne amintim, în urmă cu o jumătate de an, după discuţii cu societăţile energetice străine prezente pe piaţa locală, Fondul Monetar Internaţional a cerut liberalizarea totală a pieţei de energie electrică şi gaze, adică eliminarea tarifelor reglementate pentru toate categoriile de consumatori, cu excepţia celor vulnerabili.
Guvernul s-a angajat să elimine până la finele anului 2013 preţurile reglementate pentru firme şi, în perioada 2013 - 2015, cele pentru populaţie. Acest lucru ar fi însemnat ca fiecare dintre noi să negocieze direct cu furnizorul, ceea ce ar fi dus, evident, la o majorare consistentă a preţului, care acum este stabilit de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE).
Raport din doi în doi ani
Potrivit proiectului de modificare a Legii electricităţii, până la finele acestui an, un consultant independent contractat de ANRE va realiza un studiu privind impactul eliminării tarifelor reglementate. În cazul în care avantajele pentru economie sunt mai mici decât costurile pe care le implică procesul de liberalizare, atunci va fi stabilită „dimensiunea minimă a segmentului de clienţi finali care trebuie să beneficieze de tarife reglementate", după cum arată proiectul.
Totodată, ANRE va monitoriza piaţa şi va întocmi un raport o dată la doi ani, „care poate să prevadă, dacă este cazul, necesitatea menţinerii pieţei reglementate după anul 2015, precum şi dimensiunea pieţei reglementate, până la eliminarea completă a aplicării tarifelor reglementate la toate categoriile de clienţi". La fel, ANRE va monitoriza şi piaţa gazelor, unde stabilirea preţurilor ar putea rămâne una dintre atribuţiile sale şi după 31 decembrie 2015.
Pe de altă parte, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, a declarat, pentru „Adevărul", că, indiferent de rezultatul studiului, piaţa de energie ar trebui liberalizată complet. „Toţi consumatorii ar trebui să fie în stare să meargă în piaţa concurenţială (să-şi negocieze preţul - n.r.), chiar dacă acest lucru se va face gradual. Aşa s-a angajat Guvernul în urma discuţiilor cu FMI", spune Borotea.
CFR, faţă în faţă cu piaţa liberă
O altă noutate este legată de faptul că CFR ar putea ieşi din piaţa reglementată chiar de la 1 ianuarie 2012. Compania de căi ferate este cel mai mare dintre cei câţiva consumatori care sunt racordaţi la reţeaua de înaltă tensiune şi încă plătesc tarife reglementate. Aceştia ar putea trece în piaţa concurenţială de la anul, dacă studiul realizat de consultantul independent recomandă acest lucru.
CFR are probleme mari cu plata facturilor la energie, iar datoriile către furnizori se ridică la două miliarde de lei şi nu au mai fost plătite de trei ani.
„Teoretic, CFR ar putea obţine un preţ mai mic la energie dacă organizează o licitaţie pentru a-şi selecta furnizorul, însă trebuie să-şi rezolve întâi problemele cu restanţele şi să dovedească faptul că poate plăti la timp. Altfel, niciun furnizor nu se va aventura să-i livreze energie", a mai spus oficialul CEZ România, companie care are de încasat 300 de milioane de lei de la CFR.
De asemenea, o altă modificare vizează reorganizarea ANRE, care redevine independentă din punct de vedere financiar, după ce, în 2009, a trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
Totodată, apare şi noţiunea de consumator vulnerabil, care va fi protejat de stat indiferent dacă piaţa se va liberaliza vreodată complet: "client final aparţinând unei categorii de clienţi casnici precum şi clientul final care furnizează servicii sociale esenţiale, cum ar fi asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor, activităţi educative şi alte servicii sociale şi servicii indispensabile pentru funcţionarea statului, stabiliţi prin Hotărâre a Guvernului".
Legislaţie complexă
Toate statele din UE trebuie să preia până în toamnă prevederile celui de-al treilea pachet legislativ european din domeniu, a declarat, în iunie, pentru „Adevărul", Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru Energie.
Deşi termenul-limită iniţial era 3 martie 2011, niciun stat nu finalizase acest proces până la mijlocul verii. „Având în vedere complexitatea implementării unui cadru legislativ atât de vast, Comisia a anunţat statele membre că nu va declanşa procedurile de infringement înainte de toamna 2011", a precizat Holzner.