Irlanda a capitulat în faţa FMI şi a UE. Ajutorul financiar ar putea ajunge la a 120 de miliarde euro
0Guvernul irlandez va accepta ajutor financiar de la finanţatorii internaţionali. Oficialii irlandezi au susţinut, până în ultimul moment, că statul nu are nevoie de sprijin extern. Acum colaborează cu FMI şi UE pentru a obţine un împrumut.
Presiunile exercitate de Germania şi Franţa asupra Irlandei, încercând s-o convingă pe aceasta să ceară şi să accepte ajutor financiar extern, se pare că au dat rezultate, informează „The Wall Street Journal". Decizia guvernanţilor de a colabora cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional îi nemulţumeşte însă pe o mare parte dintre irlandezi.
„RENUNŢAREA LA SUVERANITATE"
Cotidianul „The Irish Times" susţine că această înţelegere reprezintă, de fapt, „renunţarea la suveranitate", accentuând eşecurile clasei politice. „Poate că Brian Cowen (premierul Irlandei - n.r.) nu a fost pregătit ieri să o admită, dar controlul asupra deciziilor economice ale ţării a ieşit din mâinile politicienilor noştri aleşi", arată publicaţia. Un alt cotidian, „The Irish Independent", avertizează asupra „indignării naţionale" care i-ar putea „alunga în mod ruşinos" din funcţii pe Cowen şi pe ceilalţi guvernanţi.
Citiţi şi:
Papaconstantinou: Chiar dacă Irlanda acceptă ajutorul UE, criza datoriilor va continua
Băsescu: După Grecia şi Irlanda, alte două state din UE vor intra în dificultate în perioada următoare
„Sunday Tribune" este şi mai critică: „Dacă vreţi să ştiţi ce se întâmplă când intervine FMI, uitaţi-vă la Tigrul Baltic", este titlul primei pagini a variantei online a publicaţiei, www.tribune.ie, care face referire la condiţiile Fondului impuse ţărilor baltice pentru a le finanţa.
Până miercurea trecută, autorităţile de la Dublin au susţinut că „nu are sens" să ceară ajutor extern, având în vedere că statul şi-a asigurat finanţarea până la jumătatea anului viitor. Guvernul a apelat la rezervele băncii centrale a statului pentru a obţine fondurile necesare.
EFORTURI PENTRU A EVITA FMI
Acum, reprezentanţi ai misiunii comune a FMI şi UE în Irlanda, precum şi oficiali irlandezi, declară că un împrumut este iminent, iar negocierile sunt în faza finală de stabilire a detaliilor.
Ca parte a condiţiilor impuse de finanţatorii externi în vederea acordării împrumutului, Dublinul a elaborat împreună cu reprezentanţii FMI şi ai UE un pachet de măsuri de consolidare fiscală (tăieri bugetare şi majorări de taxe), prin care statul speră să economisească până la 15 miliarde de euro în următorii trei ani.
Printre aceste măsuri s-ar putea număra şi majorarea impozitului pentru companii. Acest impozit este de numai 12,5% în Irlanda, unul dintre cele mai mici din UE, modalitate prin care statul a reuşit să atragă companii mari pe teritoriul său.
Majorarea impozitului pentru companii nu este o condiţie în vederea acordării împrumutului, a declarat Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, citat de Bloomberg. Miniştrii de Finanţe din UE s-au întâlnit aseară pentru a discuta situaţia Irlandei.
BĂNCILE, CEL MAI MARE PERICOL
Rezultatele speculaţiilor au început deja să apară. Allied Irish Bank Plc, a doua bancă după mărime din Irlanda, a anunţat că retragerile de capital înregistrate de la începutul anului au ajuns la 13 miliarde de euro, reflectând teama investitorilor faţă de sistemul bancar irlandez.