Bursa vrea să-şi afişeze cotaţiile direct în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe termen lung, aderarea va aduce mai mulţi investitori străini la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "Se va produce o mişcare lentă în structura investitorilor, cu mărirea ponderii

Pe termen lung, aderarea va aduce mai mulţi investitori străini la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "Se va produce o mişcare lentă în structura investitorilor, cu mărirea ponderii investitorilor străini. În cifre absolute, va creşte numărul ambelor categorii de investitori, în cifre relative, însă, creşterea pe segmentul investitorilor nerezidenţi va fi mai mare", a declarat, pentru Adevărul, Stere Farmache, directorul BVB.
Potrivit statisticilor BVB, în luna august, 7.815 români au efectuat cel puţin o achiziţie de acţiuni la bursă. După un început de an în forţă, cu peste 12.500 de conturi de cumpărare în luna ianuarie, cu peste 11.636 de conturi în februarie, şi cu peste 10.300 în martie, interesul investitorilor pentru piaţa românească a scăzut brusc, în aprilie înregistrându-se un minim de 5.684 de conturi. ''Investitorii activi sunt cei care cumpără cel puţin o dată pe lună acţiuni", a subliniat directorul BVB.
Diferenţă de percepţie
Numărul conturilor deschise la societăţile de servicii de investiţii financiare este, însă, mult mai mare. "Consider că cel care cumpără o acţiune şi o vinde la un anumit interval de timp, chiar şi după o jumătate de an, poate fi considerat investitor activ, pentru că, în tot acest răstimp, a urmărit evoluţia bursei, şi are o strategie proprie, fie ea şi pasivă", este de părere Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital. Astfe, potrivit statisticilor "neoficiale" bazate pe această definiţie a investitorului la BVB, în momentul de faţă Bursa ar face obiectul a nu mai puţin de 40.000 de investitori activi. "Am luat în calcul câţi clienţi ar avea fiecare SSIF, şi dacă stabilim aproximativ 500, care este o valoare medie rezonabilă, putem concluziona că există, în prezent, aproximativ 40.000 de investitori activi", expliă Paşol. Cu toate acestea, numărul de investitori la bursă continuă să rămână mic raportat la numărul de locuitori şi la potenţialul economic al ţării. "De la 1 ianuarie 2007, bursa noastră va deveni o piaţă a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă mai multă vizibilitate şi încredere. Aşteptăm o creştere a numărului investitorilor din Europa de Vest şi, treptat, din alte pieţe, şi apreciez că această tendinţă se va extinde, în timp, şi asupra investitorilor locali", susţine Răzvan Paşol.
Bursa la colţ de stradă
Noile listări, lansarea unor instrumente financiare sau aderarea nu pot, singure, să atraga investitori. "Nu ştiu dacă aderarea în sine ar însemna mai mulţI investitori români la bursă. Cel puţin, nu pe termen scurt. Trebuie să treacă timp pentru a se schimba ceva, începând cu veniturile, şi continuând cu creşterea interesului pentru a economisi şi pentru a investi", este de părere preşedintele KTD Invest. În acest sens, Bursa dezvoltă un program prin care să aducă informaţiile bursiere mai aproape de investitori. "În momentul de faţă, elaborăm un Ghid al Investitorului. În acelaşi timp, urmărim şi o prezenţă mai activă a bursei în media, şi nu în ultimul rând, vom recurge la informarea directă, prin amplasarea unor tabele electronice cu informaţii bursiere în Capitală", ne-a declarat directorul BVB.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite