Bucureşteni milionari în euro din chirii
0Un proprietar din sectorul 2 al Capitalei a devenit anul trecut milionar în euro, încasând venituri din chirii de peste 2,2 milioane de euro.
Cel mai mare venit obţinut în 2011 din chirii de o persoană fizică din Capitală a fost de 2,2 milioane de euro, potrivit datelor obţinute de „Forbes România" de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti. Astfel, bucureşteanul din sectorul 2 a încasat lunar câte 183.000 de euro din chirii.
Din datele Fiscului nu rezultă din câte contracte de închiriere a obţinut contribuabilul din sectorul 2 suma menţionată şi nici nu au fost furnizate alte informaţii despre identitatea acestuia, fiind secret fiscal. Dar, cu siguranţă, nu este un caz singular. Un alt bucureştean, tot persoană fizică din sectorul 2 al Capitalei, a obţinut în 2011 aproximativ 1,5 milioane de euro tot din chirii.
Cele mai mari venituri din chirii din Bucureşti existente într-un top 10, realizat pe baza datelor DGFP Bucureşti, se încadrează între 325.531 de euro şi 742.695 de euro pe an.
Rentier de profesie
Veniturile din chirii obţinute de o persoană fizică se impozitează cu 16%, în timp ce pe firmă se aplică şi TVA şi impozit pe dividende. Dragoş Dragoteanu, General Manager al Euroest Invest, consideră că astfel de persoane, denumite şi rentieri imobiliari, care deţin în portofoliu zeci de apartamente, spaţii comerciale deosebite sau un imobil ori mai multe de birouri, vor fi din ce în ce mai des întâlnite. „Aceşti oameni nu fac altceva decât să colecteze chiriile şi investesc strict în oportunităţi imobiliare certe, adică în imobile care au deja chiriaşi şi sunt disponibile la vânzare, sau în imobile din locaţii foarte bune, care pot produce imediat, prin închiriere", a explicat Dragoteanu.
Chirie de 1 leu
La polul opus în topul chiriilor obţinute de bucureşteni se află, potrivit datelor furnizate de DGFP Bucureşti, veniturile modice. O persoană fizică din sectorul 4 al Capitalei a încheiat anul trecut, spre exemplu, un contract de închiriere pentru numai un leu, iar alte nouă persoane fizice au declarat în 2011 venituri cuprinse între numai doi lei şi patru lei anual. Anul trecut au fost declarate Fiscului din Capitală 92.879 de contracte de închiriere, cu o valoare brută de 288 de milioane de euro. Impozitul aferent acestora s-a ridicat la 35,2 milioane de euro.
Potrivit datelor DGFP furnizate pentru „Forbes România", bucureştenii au declarat în primele cinci luni ale acestui an 65.837 de contracte de închiriere, cu o valoare brută declarată de aproximativ 250 de milioane de euro (calculată la un curs mediu de 4,4 lei/euro).
Mai multe detalii găsiţi în noul număr „Forbes România", de astăzi la chioşcuri